DRIVR

Bespreking & Video: Top Gear S18E02 (+ Extra’s)

Vorige week waren we behoorlijk lyrisch over het nieuwe Top Gear-seizoen, en we waren niet alleen. Ook jullie lieten ons weten genoten te hebben van de back-to-basics aanpak die Clarkson & co bezigden tijdens hun roadtrip doorheen Italië. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor aflevering twee, die afgelopen zondag te zien was op BBC 2 en (veel scherper op) BBC HD.

Het begon met afgelopen week al met bovenstaand previewfilmpje, waarin Richard Hammond een tipje van de sluier lichtte. Veelbelovend, want opnieuw leek de focus te liggen op auto’s en rijden, en minder op wat intussen algemeen bekend staat als mucking about. Uiteindelijk bleek Richards bezoek aan de Nascar-race in Texas veel gemeen te hebben met de exploten van vorige week op Nardo en Imola. En begrijp ons niet verkeerd: dat juichen we alleen maar toe. Na een interessante introductie tot de sport werd de spanning van het rijden met zo’n pk-monster opnieuw knap overgebracht. Ook Jeremy’s test van de Mercedes SLS Roadster was ouderwets degelijk.

Als Star in a Reasonably Priced Car deed Matt ‘Joey’ LeBlanc het trouwens veel beter dan Will.i.am vorige week – en niet alleen op het circuit. De voormalige Friends-ster bleek oprecht geïnteresseerd in auto’s, rijden en zelfs techniek. Dan volgde een stukje waarin Jeremy en James in Peking de toestand van de Chinese auto-industrie evalueerden. Overladen met leuke – zij het niet altijd even correcte? – trivia, maar helaas ook weer met ingestudeerde kolder. In dat licht is onderstaande behind-the-scenes footage bijzonder interessant:

Kort samengevat: smaken verschillen en niet alleen hardcore auto(sport)fanaten kijken naar Top Gear. Alleen is het jammer dat Clarkson en Wilman het andere deel van het publiek menen te moeten bedienen met een dumbed down versie van het programma. Alsof ze zelf neerkijken op die – ongetwijfeld grote – groep “gemakkelijke” (want minder kritische) kijkers. Blijkbaar is de populariteit van het product belangrijker geworden dan de kwaliteit ervan. Zeer on-BBC, maar allicht een gevolg van de enorme budgetten die Top Gear opsoupeert. En dus krijgen we volgende week, zo waarschuwt Jeremy al, opnieuw de platvloerse comedyshow die ook al de India Special overheerste. Geniet dus maar extra van (het merendeel van) deze aflevering:

Share Button

2 Responses

 1. Pieter Fret says:

  Met excuses voor de niet-werkende video’s met extra’s – blijkbaar ondervindt TopGear.com wat problemen. Hier zijn de rechtstreekse links:

  Hammond over deze aflevering: http://transmission.blogs.topgear.com/2012/02/03/video-richard-introduces-episode-two-of-series-18-plus-a-little-tour-around-his-nascar-racer/

  Clarkson & Wilman over seizoen 18: http://transmission.blogs.topgear.com/2012/02/04/video-more-from-jeremy-and-andy-wilman-on-series-18/

  En, om het goed te maken, nog twee – eh – extra extra’s:

  Matt LeBlanc in de RPC: http://transmission.blogs.topgear.com/2012/02/05/all-the-post-show-discussion-from-episode-2-plus-behind-the-scenes-with-matt-le-blanc/

  Matt LeBlanc in de McLaren MP4 dash C: http://transmission.blogs.topgear.com/2012/02/07/video-matt-leblanc-and-stig-in-the-mclaren/

 2. Ken Divjak says:

  100% correct of niet, ik heb mij sinds lang nog eens ziek gelachen met een Top Gear-item – en dat was het China-stuk.

  Fris, interessant en eens niet over de ususal suspects.

Leave a Reply