DRIVR

Crazy Car Project: Toyota 2000GT SEV (+ Video)

Van de Toyota 2000GT zijn er tussen 1967 en 1970 slechts 351 exemplaren gebouwd. Wil je er een zien, dan zal je dus richting museum moeten – en dat is op zijn minst een spijtige zaak. Vinden ze trouwens ook bij Toyota. Want als ze tegenwoordig een rottend exemplaar in een Japanse kelder vinden, kiezen ze resoluut voor een alternatieve behandeling die de verloren zoon weer in de schijnwerpers zet. Maak kennis met het Crazy Car Project annex 2000GT SEV.

Pro memorie: de 2000GT was niet alleen Japan’s allereerste sportwagen, hij was het tastbare bewijs dat Azië tot meer in staat was dan het kopiëren van bestaande pan-Europese en Amerikaanse modellen. Critici spotten echter al gauw de gelijkenissen tussen de 2000GT en de Jaguar E-type – maar wie de GT al in het echt gezien heeft, zal die mening noodgedwongen moeten bijstellen. De Toyota is enerzijds veel kleiner dan de Jag, anderzijds ook een stuk minder performant; zijn 2 liter zes-in-lijn met drie Mikuni-Solex carburateurs was maar goed voor 150pk. Ondanks een gunstig gewicht van 1125kg waren de prestaties daarmee aan de magere kant. En toch is er een andere reden waarom de 2000GT nooit is doorgebroken: de prijs die gevoelig hoger lag dan bij de goedkopere – en bovenal snellere – E-type.

45 jaar later is het Toyota zelf dat de handen in mekaar slaat met 50 ingenieurs, een legertje toeleveranciers zoals Panasonic, DENSO, Aisin Seiki, Aisin AW, Kanto Auto Works, Hayashi Telempu en het dealerschap Chiba Toyopet voor dit unieke project. In zes maanden tijd kreeg de 2000GT SEV (Solar-Electric Vehicle) een complete make-over met een integraal herzien koetswerk, een bio-alcantara interieur,  energiezuinige led-verlichting, een JBL-geluidsinstallatie, 17″ aluminium wielen en een actieve Halo Sonic-geluidsinstallatie voor de gewenste motoreffecten. Maar het zou natuurlijk geen Crazy Car Project zijn mocht je als bestuurder niet kunnen kiezen voor het geluid van een galopperend paard, een ruimteschip, een trein, een straaljager of zelfs een miauwende kat of een blaffende hond. Heel erg apart Japans dus.

De straight six heeft plaats gemaakt voor een uiterst efficiënte en 120kW sterke elektromotor die omgerekend 10pk extra produceert tegenover de originele krachtbron. Daarmee ligt de topsnelheid op 200km/h; minder dan de 220km/h van het origineel, maar de sprintsnelheid daalt dan weer gevoelig dankzij de gunstige koppeleigenschappen van de elektromotor. Iets minder snel vergaat het de oplaadduur van de 600V/35 kWh lithium-ion batterijen. De SEV heeft dan ook geen klassiek oplaadpunt en moet bijgevolg helemaal worden opgeladen met de kracht van de zon. Daardoor neemt het al gauw twee volle weken (in volle zon) in beslag vooraleer de batterijen helemaal zijn opgeladen. Niet meteen wat je praktisch noemt, maar dat was ook de bedoeling niet aldus projectleider Naohiko Saito.

De 2000GT SEV is trouwens de eerste in een reeks van experimentele voertuigen, en het lijkt er op dat Toyota de ingeslagen weg wil uitrijden. Geruchten over een nieuw project suizen intussen door de ether. Na de minstens even opmerkelijke Nissan Juke-R, is dit dus het tweede Japanse crazy car in korte tijd, en de zoveelste elektroclassic op een rij. Al doet deze het net iets anders. We houden het in ieder geval in de gaten.

[Meer info: Crazy Car Project]

Share Button

2 Responses

 1. Ken Divjak says:

  Toyota laat iets dieper in zijn EV-kaarten kijken op Autocar:

  Naohiko Saito, Toyota’s handling guru, has said the electric powertrain previewed in the Toyota 2000GT EV at the Goodwood Festival of Speed is “an early part of the development process involved in refining the technology”. He added that the technology would be seen first in a city car before being developed for a sports car.

  That could involve mating a manual gearbox to the electric drivetrain, something which is being developed in the 2000GT EV. It channels power through an electric motor and works in conjunction with an inverter that alters torque levels being sent to the wheels depending on the ratio chosen.

  Hiroyuki Ogawa, Toyota’s advanced drivetrain engineering chief, said there was “a desire to use a manual gearbox in our electric and hybrid sports cars”.

  He added the CVT gearbox was “efficient but not fun”, and the manual ’box “promises much better feel for the driver”. A production manual hybrid from Toyota is at least three years away, he confirmed. [Source: Autocar[

  Of dit over de sportwagen gaat die Toyota met BMW wil ontwikkelen?

 2. bruno. says:

  A lot of love for the original, and certainly for the updated proto.

Leave a Reply