DRIVR

Video: Top Gear – Ode aan Saab

Of de meest recente aflevering van het achttiende Top Gear-seizoen, dat momenteel loopt op BBC, de moeite was? Voor de fanatieke DRIVR allicht niet. Het team recycleerde immers een – weliswaar bijzonder knap gefilmd – duel uit de kerst-dvd, terwijl Clarksons vergelijking van de Maserati Gran Turismo MC Stradale en de Mercedes C63 AMG Black Series even vergezocht als soms flagrant onjuist was. Gelukkig sloot hij in schoonheid af: met een terugblik op het ter ziele gegane Saab.

Een verheerlijking van de geschiedenis van het Zweedse merk is het niet geworden, want net als bij hun eerbetoon aan Lancia enkele jaren geleden schuwen de presentatoren clichés noch kritiek. En laat dat nu net hetgene zijn wat een echt cultmerk uniek maakt: een trouwe schare fans houdt er onvoorwaardelijk van, ondanks – of misschien wel omwille van – zijn gebreken. Klaar voor achttien minuten leren en genieten?

Share Button

9 Responses

 1. Pieter Ameye says:

  Hands up wie na het zien van dit stuk de zoekertjes is ingedoken…

 2. Wim Bervoets says:

  Ik heb eraan gedacht, maar ben niet tot de actie overgegaan.

 3. Tanguy says:

  That would be me. Maar toch niet meteen iets gevonden, laat staan een 99 (turbo)…

 4. Stijn says:

  Saab-stukje was leuk maar soms ook wat overdreven. Toegegeven in vergelijking met de E30 scoorde Saab flink beter in de ‘drop test’. Maar dat rolkooien enkel pro forma nodig waren in de rally bij Saab’s is ridicuul, wanneer een val van enkele meters reeds een dergelijke impact heeft op de A-stijl, is een rolkooi broodnodig at speed…

 5. dieter says:

  Voor mij stond SAAB altijd al voor Britse koppigheid en gelijknamige bouwkwaliteit met een skandinavisch sausje…”faux luxe et vrai légèreté”.

  Maar bon, alles heeft z’n charmes natuurlijk ;o)

 6. Milly says:

  Grappig in het filmpje dat de Audi rijder er nu uitziet als de M3 chauffeur zoals TG hem vroeger voorstelde.
  Dat impliceert dat BMW nu het clienteel zou gaan aantrekken dat Audi eigenlijk wil aantrekken.

 7. Gideon says:

  Was ik de enige die een pijnscheut door het lichaam voelde gaan bij het laten vallen van de E30 (een 325i notabene)?

 8. krikkie says:

  Saab is misschien gered!

 9. Ken Divjak says:

  ‘Gered’ door de Chinees-Zweedse investeerdersgroep National Electric Vehicle Sweden AB die op de assen van het merk EVs wil gaan bouwen?

  Lijkt ons toch een misplaatst gebruik van het werkwoord ‘redden’, niet?

Leave a Reply