DRIVR

Nissan DeltaWing neemt Deel aan 24 Uren Le Mans

Wie er in volle Genève-gekte veertien dagen tussenuit knijpt (ik pleit schuldig), mag zich bij zijn terugkeer aan wat verrassingen verwachten. De Bentley SUV is er zo een, ook al zat die er al een tijdje aan te komen. En de Lamborghini Aventador J is zeker een andere, door na zes schamele ontwikkelingsweken de schijnwerpers van de minder spectaculaire Ferrari F12berlinetta af te snoepen. Maar toch vergaan beide in het niets tegenover de Star Wars-achtige pod racer die Nissan bij de volgende 24 Uren van Le Mans inzet.

Het eerste wat opvalt aan de DeltaWing is de smalle voorkant. Een ontwerp dat je eerder op een dragster verwacht dan op een circuitracer, maar volgens bedenkers Dan Gurney & Don Panoz (beide ronkende namen in het wereldje) zit het meer dan snor met de apex-snelheden. Beter nog: hun entry voor de 24 Uren zou ergens tussen LMP1 en LMP2 moeten kwalificeren dankzij de combinatie van een laag gewicht (ongeveer de helft van de concurrentie) en een fameus gekieteld Juke-blok. Nu goed voor 300pk uit 1,6 liter geblazen longinhoud.

Niet dat het Nissan & Michelin puur om cijfers te doen is. Startnummer 0 onderstreept de experimentele status van dit vehikel, en tevens de onmogelijkheid om in de raceresultaten opgenomen te worden. Toch kan je ervan aan dat Marino Franchitti en Michael Krumm er alles aan zullen doen om het ontwikkelingsgeld in de kijker te rijden, en  – mits succes – het toekomstige ontwerp van Le Mans-bolides te bepalen naar dit voorbeeld van ontwerper Ben Bowlby. Uitkijken dus op 16 & 17 juni aanstaande, of nu al met onderstaande ontwikkelingsvideo’s.

Share Button

4 Responses

 1. Pieter Fret says:

  Kijk, dat zie ik graag: creatief racewagendesign. In de Formule 1 is er geen ruimte (meer) voor; in andere klasses gelukkig nog wel.

  Ik heb wel zo mijn vragen bij het bochtengedrag van deze bijna-driewieler, maar in Le Mans weegt dat minder zwaar door dan topsnelheid. Hopelijk kan de stroomlijn het gebrek aan vermogen compenseren.

  Als de gelijkenis met de Lockheed SR-71 Blackbird (snelste vliegtuig ter wereld) iets zegt, zal het op dat vlak wel snor zitten 🙂

 2. Pieter Ameye says:

  Inderdaad. Schitterend idee van Nissan, en eindelijk eens iets compleet vernieuwend, zowel qua idee als uitvoering. Heel erg benieuwd hoe deze het ervan af zal brengen!

 3. Mattijs says:

  Het idee is niet van Nissan, hoor. Dat springt nu alleen maar op de kar met de motor en maakt daar vervolgens goede sier mee.

  De auto is bedacht als de nieuwe Indycar, maar toen het ontwerp het niet haalde, kwam de ACO op het idee om de auto naar Le Mans te halen, voor de experimentele pitbox 56.

 4. Ken Divjak says:

  Ontwerper Ben Bowlby legt (eindelijk) uit hoe de DeltaWing werkt (aan Harris):

Leave a Reply