DRIVR

Slideshow: L’Ecume des jours (Michel Gondry)

Stellen dat filmregisseur Michel Gondry iets met dromen heeft, is een understatement van formaat. Wie Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) of La science des rêves (2006) gezien heeft, weet wat ik bedoel. Wat dat met DRIVR te maken heeft? In zijn volgende langspeler, het volgend jaar te verschijnen L’Ecume des jours, trekt de Franse dromer zijn surrealisme door naar de wereld der auto’s. En dat heeft enkele unieke creaties opgeleverd.

L’Ecume des jours is een adaptatie van de gelijknamige roman van Boris Vian uit 1947, waarop eerder al een opera en twee films gebaseerd werden. Het verhaal gaat over een jongedame die lijdt aan een zeldzame ziekte: er groeit een lelie in haar longen. De enige manier om haar in leven te houden, is constant verse bloemen in haar buurt te houden. Typisch Frans magisch-realisme dus, zoals in het recente Poulet aux prunes en eerder Le fabuleux destin d’Amélie Poulain. Speaking of which: Audrey ‘Amélie’ Tautou neemt de hoofdrol op zich, naast Romain Duris (L’auberge espagnole, Les poupées russes).

Het filmen is inmiddels van start gegaan in Parijs, dat voor de gelegenheid opgefleurd werd met wagens die zo uit de verknipte fantasie van een LSD-verslaafde lijken weggereden. De meeste bestaan uit twee of meer – al dan niet gelijke – donorauto’s, waarvan de achterpartijen aan elkaar gelast zijn. Op zich al een bevreemdend zicht, maar het leuke is dat ze ook allemaal echt functioneren – vaak dankzij complexe constructies met meerdere stuurwielen en omgekeerde aandrijfgehelen. Om deze rijdende kunstwerkjes in actie te zien, is het wachten tot de release van de film in 2013. Onze Franse collega’s van The Blenheim Gang namen al een kijkje op de set en keerden terug met volgende fotoreportage:

Renault 16

Renault 21 Berline + Nevada

Renault 4 + Renault 6 + Citroën Ami 6

Peugeot 205 + 204 Break

Peugeot 306 (x2)

Peugeot 104 + 404

Renault Espace + Peugeot 605 + Opel Kadett

Renault 18

Renault 19 + Opel Ascona

Fiat Uno (x2)

Peugeot 404 Break (x2)

Citroën GSA

En ook de verkeersborden werden onder handen genomen…

[Bron & Foto’s: The Blenheim Gang]

Share Button

6 Responses

 1. Eric says:

  Briljant.

 2. krikkie says:

  briljant + hopen werk :O

 3. Ken Divjak says:

  Absoluut.

  Want zoals op onderstaande twee beelden te zien – die dingen functioneren dus echt…

  … Top Gear-gewijs 😉

 4. Wim Bervoets says:

  Die Fiat Uno en Peugeot 404 lijken me behoorlijke mindfucks als je ze ziet voorbijrijden. Benieuwd naar het eindresultaat.

 5. Stijn says:

  It’s been done, dus zo onder de indruk ben ik niet. Maar kan natuurlijk nog steeds leuk worden.

  Het verhaal weet me meer te intrigeren, geraakt haar bloemetje uiteindelijk geplukt? 🙂

 6. Pieter Fret says:

  Niet dat het iets met de film te maken heeft, maar deze privécreatie getuigt wel van dezelfde expressionistische aanpak:

Leave a Reply