DRIVR

VRAAG: Best Slow Car to Drive Fast ?

Interessante – zij het oersaai gepresenteerde – discussie op het Youtubekanaal van Drive vorige week: wat is de leukste trage auto om snel mee te rijden? De vraag lijkt eenvoudiger dan ze is, vooral als je er – zoals onze Amerikaanse vrienden – sportwagens als de Subaru BRZ/Toyota GT-86 bij betrekt. Want hoewel dat duo verantwoordelijk is voor de recente opflakkering van de discussie rond rijplezier aan lage snelheid, valt het met 0-100 in 7,6s bezwaarlijk traag te noemen. Wat dan wel?

Laten we er een uitdaging van maken en de grens vastleggen op 10 seconden. Écht traag dus, zeker naar moderne normen. Als je die schil van snelheid volledig weghaalt en toch rijplezier overhoudt, dan weet je dat de basis echt goed in elkaar zit.

Voorbeelden uit mijn eigen geschiedenis? Mijn eerste wagen, een Smart Roadster Coupé, was misschien wel dé moderne belichaming van deze filosofie. Hebben we het over wagens die vandaag verkrijgbaar zijn, dan mag de Suzuki Swift 1.2 zich er zonder blozen naast parkeren. En vorige week nog was ik bijzonder aangenaam verrast door het vinnige karakter van een Nissan Micra 1.2, die ik toevallig als vervangwagen meekreeg.

Kennen jullie nog outsiders? Trage beestjes – jong of oud – die pas uitblinken wanneer je ze bij hun nekvel grijpt? Shoot!

Share Button

19 Responses

 1. heidekonijn says:

  Easy, zowat elke Alfa van voor 1991 zonder V6 of turbo. En een Elise.
  Afin, tussen 1969 en 1991 dan.

 2. Ken Divjak says:

  Niet helemaal zeker of een Elise (6,5 naar de 100) als slow omschreven kan worden.

  Maar je klassiekerverhaal volg ik wel, H; met hun chassis van hout en banden als flip-flops voelt 50 meteen als 150, en daar gaat het inderdaad om in deze.

  Mijn nominatie gaat dan ook naar de nummer 1 van mijn lijstje: de Lotus/Westfield XI

  http://drivr.be/2010/12/10/ken-divjak-deel-2-van-5de-vijf-drivrs-waar-ik-echt-eens-mee-wil-rijden/

  Met een beetje geluk beleef ik er binnenkort eens eentje live…

  Maar dan blijft de vraag inderdaad: Best NEW Slow Car to Drive Fast?

  • heidekonijn says:

   Ooit met een mk1 elise gereden in de destijds enige versie en het leek er sterk op alsof Nilfisk de motor had geleverd. Maar wel dikke fun tussen het gezuig en de alu ladder geluiden 🙂 Vandaar de link naar relatief traag genot.

 3. Wim Bervoets says:

  Mijn eigen Swiftje (1.3, 92 pk) is ook zo. Het tegengestelde van een stoplichtsprinter (0-100 in een twaalftal seconden), maar schakel een verzet terug en gooi hem wat bochtjes voor de wielen, en hij leeft volledig op.

 4. ez-roller says:

  mijn ex-fiesta ST’tje 2.0 uit 2006 deed dat ook niet slecht. Héél plezant bakje. Niet overdreven snel – ik denk op 8 sec naar 100 – maar op de bochtige plattelandsbaantjes zeer plezant 🙂

 5. dieter says:

  Zet m’n Matra Murena 1.6 maar op ‘t lijstje, en graag wat bovenaan ;op!

 6. Peter says:

  Nen Classic Mini Cooper zonder twijfel. Of het nu een 850cc, een 1000cc of 1300cc is.

 7. Gideon says:

  Kleine Pug’jes zoals de 205 en de 106, bij voorkeur de 1.1. Boven de 4000rpm barstte het feest pas los!

 8. Ken Divjak says:

  De bum-basic MINI One benzine op 15-duimertjes moet ook bijzonder eerlijk sturen,
  maar zoiets zit natuurlijk nooit in de poepsjieke persparken.

  De stemmen voor de originele MINI zijn dan ook volkomen terecht.

  En de 1st gen Mazda MX-5?

 9. heidekonijn says:

  Ten tijde van de F1 wist Gordon Murray aan Car te vertellen dat de best sturende auto ooit de originele Elan was. Nooit zelf mee gereden maar de man kent iets van auto’s, en de Elan was niet bepaald overpowered dus…

  Gebaseerd op eigen ervaring, inderdaad, een kleine peugoo is dikke fun.

 10. Ken Divjak says:

  “Forget all the figures and instead hear this: for decades we’ve been searching for the small Peugeot hatch that’s actively fun to drive, like once they all were. And at last it’s here: the Peugeot 208 VTi three-cilinder with 82HP!” – Andrew Frankel voor Autocar.

  De testaanvraag is ingediend 🙂

 11. VishnuSixDix says:

  @Ken Divjak

  Je zou denken dat zo’n Ford 1.0 Ecoboost in een Fiesta wel een goede concurrent zou zijn voor die Peugeot, Ford zijn driver-gehalte kennende…

 12. vdsmichiel says:

  Blij dat de kleine Peugeotjes hier geroemd worden! Ik heb ook zo’n oudje: 206 1.6 16V met 110 pk voor 1.050 kg. Pittig genoeg. En hoewel de nieuwe 208 ook heel fijn rijdt, biedt hij niet dezelfde mechanische sensaties als zijn 11 jaar oudere voorvader die hier op de oprit staat.

  • p says:

   Wat te denken van een fiat 500 met 0,8 turbomotortje twinair met 85 pk voor 900kg? Zeer wendbaar karretje en wat een motorgeluid! Iedere dag fun verzekerd en betaalbaar.

 13. heidekonijn says:

  Een AXje was eigenlijk ook best fun.

 14. 1-11 says:

  Ik zou het tot en paar weken terug niet eens hebben durven zeggen, maar heb onlangs ontdekt dat er op het Pistonheads forum redelijk wat gelijkgestemde zielen rondhangen: Toyota Aygo 🙂

  • heidekonijn says:

   Altijd al een knap stukje packaging gevonden, maar rijst dus ook fun? Goed om weten.

   • 1-11 says:

    Het gewicht van een Elise, exact de helft van de power van een Elise S, het geluid van een mini-911 (met z’n 3-pitter), smalle bandjes, zachte vering.

    Snelheidsbeleving zonder snel te gaan. What’s not to like ?

    De suggestie van bAAx hieronder is trouwens ook niet mis.

 15. bAAx says:

  Ford Ka!
  Zeer volwassen chassis, alleen jammer dat de remmen zowat spontaan ontsteken na wat downhill punishment 😉

Leave a Reply