DRIVR

Toyota GT86 TRD: 86 Keer voor Engeland (+ Video)

Bij Toyota en Subaru mogen ze volhouden dat hun liefdeskind volmaakt was bij de geboorte, toch kunnen ze het niet laten om de Toyobaru hier en daar te finetunen. Geen wereldschokkende wijzigingen in de vorm van een grotere motor en/of drukvoeding, maar een heus Toyota Racing Development-pack (TRD) dat de octaangekke Britten op het aanstaande Goodwood Festival of Speed warm moet maken voor wat komen kan. De GT86 TRD is dan ook UK only en gelimiteerd tot 86 exemplaren.

Nochtans zijn de wijzigingen integraal toepasbaar op alle GT86’s en BRZ’s van deze wereld. Het meest opvallend zijn de fors verbeterde remmen met nieuwe schijven en dito remklauwen en blokken. Specifieke velgen zorgen er verder voor dat het 215/45 R17 Priusschoeisel van op de standaard auto (noodgedwongen) ingeruild wordt voor Dunlop Sport Maxx maatje 225/40 R18. En tot slot is er nog een nieuwe bodykit rondom, inclusief diffuser in koetswerkkleur. Verschillende TRD-badges zorgen er trouwens voor dat ook de leek een idee krijg van wat er gaande is.

Motorisch houdt de GT86 TRD nochtans alles standaard. Enkel de uitlaat en lucht- & oliefilter zijn nieuw, met een geschatte vermogenswinst van om en bij de 10pk. Binnenin zien we enkel een verkorte versnellingspook van de excellente manuele zesbak, en opnieuw een legio aan TRD-badges. Kostprijs? Zo’n 40.000 pond of omgerekend om en bij de 50.000 euro…

Of de Toyobaru überhaupt baat heeft bij zo’n boob banden-job?

[Bron: Autocar]

Share Button

9 Responses

 1. Stijn says:

  10pk extra en verbeterde/krachtigere remmen zijn een pluspunt, maar de opsmuk hoeft niet (4 uitlaten is voor 210 pk toch wat over the top) en voor die prijs is er (zeker in de UK) ander leuks te koop…

 2. Ken Divjak says:

  Volledig eens dat de opsmuk de lading moet dekken;
  in datzelfde opzicht is de officiële Toyota-kit ook fors:

  TRD laat zich – net als Mugen & andere Japanse fabriektuners – altijd goed betalen,
  wat dus minder een verrassing is.

  In tegenstelling tot de beslissing om plakkerige achttienduimers te monteren,
  en de speelse balans waar zo naar gestreefd is teniet te doen?

  Anderzijds: daarvoor dient tuning natuurlijk.

  • Stijn says:

   Klopt. Alleen was ik niet erg verschoten van de Toyota-kit,lag (geschiedkundig) in de lijn der verwachtingen:

 3. Thomas says:

  Gokje: zal niet leuker rijden zonder die ‘Priuswielen’.

 4. Fre says:

  Staat die handrem in de rechtsgestuurde versie niet vreselijk in de weg?

 5. bAAx says:

  Ik heb al even de BRZ kunnen testen (helaas automaat) en ik kan bevestigen dat de low grip aanpak mij althans cruciaal lijkt bij het huidige vermogen. Al die uitlaten en vleugels mogen ze bij deze wagen bij uitstek steken waar de zon niet schijnt. Het gaat hier wel degelijk om een delicate en nobele oefening waarbij (serieus voelbare) chassisdynamiek boven vermogen en ultimate grip gesteld wordt. ‘A big bag of fun’ als je het mij vraagt en ik heb, net als Tim hierboven, liggen gieren tijdens het testritje. Wat je gelezen hebt over licht vermogensdeficiet en tekortkomend motorgeluid is ten dele waar daar vliegt linea recta naar de achtergrond wanneer de wagen bij relatief beperkte zijdelingse krachten erg voorspelbaar begint te glijden, alsof de tijd lichtjes vertraagt. Heel amuzant en opmerkelijk gefocussed op échte, tastbare drivr-waarden. Houden zoals hij is dus, zou ik denken, maar (volgens verwachting in ons image obsessed Belgenland) liet de uiterst symapthieke en petrol-heady dealer weten dat er bijzonder weinig interesse is voor deze wagen… Dus gaan ze uiteindelijk misschien toch hun vleugels en charsjpijpen nodig hebben.

 6. Pieter Ameye says:

  Voor de volledigheid nog eens Tim’s memorabele rijtest van de Carrera GT. Het lijkt toch – o – zo gemakkelijk:

  Qua compliment kan het trouwens wel tellen.

 7. Ken Divjak says:

  Gazoo Racing (Toyota’s pseudo-fabrieksteam) deinst er in ieder geval niet voor terug om 320pk en 420Nm uit de tweeliter boxer te puren dankzij turbo- én supercharger:

  Voorlopig enkel als concept, en dat zal in Europa ongetwijfeld zo blijven.

  Al maakt het wel komaf met het feit dat er geen aanjager onder de kap zou passen – laat staan twee 😉

Leave a Reply