DRIVR

Pikes Peak 2012: 90ste Editie wordt Snelste Ooit

Zondag 12 augustus is het zover. Dan gaan de lichten finaal op groen voor de gekste klimkoers op aarde, en da’s een maandje later dan voorzien. Bosbranden hebben er namelijk voor gezorgd dat de traditionele datum begin juli niet aangehouden kon worden, maar kunnen niet verhinderen dat deze 90ste editie met zekerheid de snelste ooit gaat zijn. Waarom dat zo is, lees je hieronder.

Het record over de 19,99km staat al een tijdje op naam van Suzuki-baas Monster Tajima. Meer precies: 9 minuten, 51 seconden en 58 honderdsten sinds hij zijn (niet meer als dusdanig herkenbare) SX4 vorig jaar meesterlijk naar de top stuurde. Natuurlijk is dit jaar opnieuw van de partij, zij het met een purpose-built elektrische bolide die een nachtje moet opladen om exact twaalf minuten voluit te kunnen gaan. En daarmee is hij lang niet de enige; zomaar even een dozijn e-racers nemen dit jaar deel, waarschijnlijk om de voetafdruk van die ene drift-truck te neutraliseren…

Of het daarom d’office Tajima is die zijn eigen tijd gaat verbeteren, is lang niet zeker. Door het feit dat de bergpas voor het eerst integraal geasfalteerd is (vroeger was het bovenste stuk grind), zijn er meer uitdagers dan ooit. Om er maar een paar te noemen: de Porsche 911 GT3-R met fabriekspiloot Romain Dumas aan het stuur, de Lovefab NSX van Cody Loveland die onze Facebook op zijn kop zette, niet één maar twee serieus geprepareerde Ford RS200 Groep B-wagens en ga zo nog maar een deelnemerslijst inclusief ferme Dacia door.

En daarmee zijn we bij de allergrootste verandering (en de reden om dit nu al de snelste Pikes Peak ooit te noemen) aanbeland: het gebruik van slicks is met het wegvallen van de grindpassage toegestaan. OK: er moet één centrale groef in de banden zitten. Maar die zal de piloten er niet van weerhouden om beduidend harder naar de top te scheuren dan ooit tevoren. Met een beetje geluk tonen wij jullie morgen via livestream hoe dat in zijn werk gaat.

[Foto’s: Larry Chan voor Speedhunters]

Share Button

7 Responses

 1. VishnuSixDix says:

  Enig idee van welk uur men live kan volgen? 🙂

 2. Ken Divjak says:

  The live stream will begin at 9:00 am MST.

  Da’s Mountain Standard Time in de VS & Canada, en daar is het 8 uur vroeger dan bij ons.

  Begint hun coverage dus om 9u00 ‘s ochtends MST,
  dan is dat bij ons 17u Central European Time.

  De race wordt sowieso gestreamed op http://www.PPIHC.com,
  maar de specifieke link is voorlopig nog niet beschikbaar,
  en ook is niet geweten of het een betalende service betreft.

  Fingers crossed dat er iemand met een clandestiene stream op de proppen komt…

 3. Ken Divjak says:

  Forget it – PPIHC telt 5,95€ voor een stream die blijkbaar niet veel waard is.

  Geen Pikes Peak uit onze luie stoel dus, zij het via YouTube:

 4. bAAx says:

  Stevige wagens, die Lancers…

 5. Ken Divjak says:

  De resultaten zijn trouwens binnen:

  Dallenbach crashte met zijn 1300pk-monster, Tajima geraakte maar drie bochten ver met zijn elektrische Suzuki, Dumas stuurde zijn GT3-R naar een nieuw record, maar werd in extremis met twee honderdsten verschil geklopt door Hyundai-drifter Rhys Millen met 9:46.16 – een nieuw record zoals voorspeld.

  DRIVE heeft het erover in hun weekendoverzicht:

 6. Pieter Ameye says:

  Ook Paul Dallenbach ging op spectaculaire wijze uit de bocht. Geeft je meteen een idee van hoe hard het er werkelijk aan toe gaat.

 7. Ken Divjak says:

  Nu ook on-board te -erm- genieten:

  Of hoe het eruit ziet als de gas van een 1.300pk-monster op Pikes Peak ongewild blijft openstaan…

Leave a Reply