DRIVR

MX-5 GT Concept: Mazda’s Missing Link? (+ Video)

Toen ik enkele maanden geleden bekendmaakte dat ik een MX-5 gekocht had, vroegen enkele lezers zich meteen af hoe die zich verhield tot mijn MINI Cooper S. Daarop ben ik hen het antwoord aanvankelijk schuldig gebleven, in afwachting van meer tijd achter het stuur. Nu die erop zit, kan ik het volgende concluderen: wat de MX-5 mist aan vermogen en (vooral) koppel, maakt hij goed met zijn uitzonderlijke balans, voelbaar lage gewicht en superieure rijcomfort. Maar daarin schuilt precies ook mijn grootste kritiek.

Om doodeerlijk te zijn: als het écht snel moet gaan, prefereer ik nog steeds de MINI, die – op vlak asfalt – als een plank door de bocht gaat. De Mazda voelt op het scherp van de snee, doordat hij wat sterker in zijn veren gaat hangen, net dat tikje vager aan. Maar vooraleer het lijkt alsof ik hem daarom aan de schandpaal wil nagelen: dat is hoegenaamd geen zonde. Zijn spirituele voorvader – de Lotus Elan – ging immers van dezelfde filosofie uit, gedicteerd door Colin Chapman himself.

De realiteit is immers dat de Belgische wegen er grotendeels bij liggen als de Britse anno 1962, en dat maakt de MX-5 in 80 procent van de gevallen een aangenamere metgezel dan de meer hardcore Cooper S. De twee zijn dus perfect compatibel – daar heb je meteen een belangrijk deel van het antwoord op Kens vraag waarom die laatste nog steeds niet op eBay staat.

Die focus op alledaagse rijomstandigheden betekent echter dat een MX-5 voor het échte scheurwerk vaak wat tekortschiet. Veel eigenaars die graag eens een trackday meepikken, nemen daarom zelf de ophanging onder handen. Ook bij Mazda lijkt die verzuchting inmiddels doorgedrongen, want de Japanners stelden op het afgelopen Goodwood Festival of Speed de GT Concept voor, die de MX-5 RC 2.0 omtovert tot een circuitspeeltje.

Het (nog steeds atmosferische) vermogen ging omhoog tot 205 pk, terwijl het standaard onderstel plaatsmaakte voor een 35mm kortere Bilstein-sportophanging. De GT Concept, die geïnspireerd is op de eveneens door het Britse Jota Sport geprepareerde GT4-racer, staat bovendien op iets bredere Federal RSR’s. Helaas is Mazda nog niet zeker of ze hem ook (in beperkte oplage) gaan produceren. In afwachting van die beslissing zette het Amerikaanse Car & Driver de meest hardcore MX-5 totnogtoe tegenover zijn oervader uit Hethel, om tot enkele rake conclusies te komen:

Share Button

4 Responses

 1. Eric says:

  Toch eigenaardig dat een moderne hot hatch minder comfortabel is dan een (oudere) roadster… Ik had die ervaring overigens niet zo sterk, maar vond het wel verrassend goed uit te houden in mijn NA over een lange vakantierit.

  Kan ik hieruit opmaken dat je wat wil tweaken aan je NB?

  • Pieter Fret says:

   Ik ben er nog niet helemaal uit. Toen ik er voor het eerst mee reed, had ik meteen de indruk dat hij een flink stuk strakker in de veren mocht, maar hoe meer ik ermee rijd, hoe meer ik die comfortabele inborst weet te appreciëren.

   Ik rijd er alleen anders mee dan met de Cooper S – vandaar dat ik die maar niet weg kan doen 🙂 Maar ik ben ervan overtuigd dat ik nog diepere lagen moet ontdekken in de MX-5, die nog meer rijplezier verbergen. Alles op z’n tijd 😉 Bovendien hou ik mijn materiaal eigenlijk liever OEM…

 2. Jimster says:

  Soms lijkt een MX-5 mij de perfecte basis om er een nog leukere auto van te maken. Ophanginsetje, beter remmen, BBR kit erop…
  Alleen vrees ik dat je die wagen nooit meer door de controle krijgt. Dan heb je wel een trackday auto waar je dan nog maar een paar keer per jaar mag van genieten en dan nog voor moet extra betalen om er mee te mogen rijden…
  Dank u wel belgische staat om hobbyprojecten niet meer toe te laten.
  Woonde ik maar in de UK.

 3. Eric says:

  Chris lijkt altijd net een antwoord te hebben op de vragen die je net stelt…

  Overigens niet eens met heb. Ik vond het eerst ook een wat meisjesachtige auto, maar sinds mijn vriendin er 1 kocht ben ik helemaal om. Goed, ik heb dan misschien geen GT3 RS 4.0 of 599 GTB als vergelijkingsmateriaal…

Leave a Reply