DRIVR

Video: Fifth Gear Seizoen 21 Aflevering 4 (S21E04)

Met: Lamborghini Super Trofeo, Toyota GT86, FIAT Panda TwinAir, KIA Sportage, etc.

Tiff is er niet gerust op wanneer hij de GP van Monza in een Lamborghini Super Trofeo mag afwerken. Het venijn zit hem in de vierwielaandrijving en het ABS waarmee hij in een race-omgeving lang niet vertrouwd is. Intussen passeert de Toyota GT86 nog maar eens de revue, wacht de FIAT Panda TwinAir de gevreesde team test en trekt Jonny erop uit met de KIA Sportage.

Share Button

3 Responses

 1. Fduckt says:

  Kan iemand een leek uitleggen waarom het ABS hem minder vertrouwen geeft? Lijkt mij de omgekeerde wereld, niet?

  • 1-11 says:

   Ik ben zeker geen expert, maar my 2 cents:

   Bij mijn laatste rijstage werd bij wijze van inleiding verteld dat je om echt hard te gaan moet remmen tot in de bocht, in tegenstelling tot het gebruikelijke in rechte lijn remmen en dan pas insturen.

   De bedoeling daarvan is 2-ledig:
   1) de laagste snelheid wordt pas bereikt aan de apex, dus minder tijdverlies.
   2) door het remmen wordt de last van de achterwielen gehaald waardoor de auto achteraan gaat uitbreken en dat helpt de auto draaien.

   Het spreekt vanzelf dat je daarbij voortdurend tegen de limiet zit en ik veronderstel dat een ABS die te pas en te onpas tussenkomt het hele verhaal niet makkelijker maakt.

 2. Ken Divjak says:

  Needell is van ‘den oude stempel’ – en aangezien racewagens vaker niet dan wel ABS hebben, is hij daar in zo’n setting minder mee vertrouwd.

  Racers gaan er ook prat op dat zij – op droog – dichter op de limiet kunnen remmen zonder te blokkeren dan een ABS-systeem. De vraag is alleen of dat met de nieuwste generaties ook nog zo is.

  Zou iemand eens een vergelijkende video-test aan moeten wijden…

Leave a Reply