DRIVR

Quali GP Abu Dhabi: Hamilton dominant naar Pole

Wie had verwacht dat de Red Bulls de toon zouden zetten op een circuit waarop Sebastian Vettel alleen maar kan winnen, kwam bedrogen uit. In plaats daarvan bleek Lewis Hamilton in Abu Dhabi opeens een klasse apart. Niet alleen ten opzichte van zijn teamgenoot Button, want het hele veld had de hele kwalificatiesessie geen schijn van kans tegen de ontketende Brit.

Het hele weekend ging het al niet allemaal vanzelf voor Red Bull. Hamilton begon de vrijdag al als snelste en in de vrije training van zaterdag stond Vettel vooral stil met een remprobleem.

Pic briljant in Q1

In de kwalificatie lazen we het vervolgverhaal: Hamilton was al vroeg de snelste in Q1, en zou de rest van het uur een monopolie op die positie houden, terwijl Vettel intussen in aanraking kwam met de vangrail, in een auto waarmee hij na een uur stilstand in de ochtend, behoorlijk mee worstelde.

Erg spannend was Q1 verder niet. De beslissing viel toen Jean-Eric Vergne met nog een minuut te gaan, achterstevoren ging en op de 18e plaats bleef steken. Op de rij daarachter zagen we de echte ster van de Q1: Charles Pic schitterde (opnieuw) in het achterveld door zich tussen de twee Caterhams te plaatsen – en ook nog maar nipt, want Kovalainen wist de Fransman maar nét te pakken voor de 19e plaats. Omdat Pic ook nog over budget beschikt, solliciteerde hij hiermee nog nadrukkelijker naar een plaats bij een sterker team.

Vettel maakt foutjes

In Q2 waren Hamilton en Webber opnieuw de vroege tempomakers, nadat de Lotussen van Grosjean en Räikkönen even bovenaan begonnen. Daarna voegden de titelpretendenten Vettel en Alonso zich tussen Hamilton en Webber, waarna de Australiër over het hele groepje sprong en Hamilton meteen daarna zijn P1 terugveroverde. In de laatste fase ging het vooral om het randje van de top tien: Rosberg vocht zich – ijzersterk – naar binnen, ten koste van Hülkenberg, maar dat was ‘t wel.

Wat in Q2 wel opviel: Vettel die weer een foutje maakte, en dat terwijl het circuit van Marina Bay hem zo ligt, terwijl Hamilton opnieuw onwaarschijnlijk ver voor op teamgenoot Button lag. De Brit joeg ook in Q3 weer een seconde sneller over de baan dan Button, terwijl hij in de eerste set ronden ook de twee Red Bulls voorbleef – ruim, met vier tienden maar liefst.

Alonso niet verder dan zevende

Met minder dan een minuut te gaan werden we opeens verrast door weer eens een uitschieter van Maldonado, die zijn Williams op de derde stek plantte. Webber schoof daarna door naar de tweede plaats, terwijl Alonso zijn tijd niet kon verbeteren. Dat gold ook opmerkelijk genoeg ook voor Vettel, die de eerste rij misliep. Tot overmaat van ramp moest de Duitser zijn auto na de sessie meteen aan de kant zetten.

Wie er van de twee kampioenschapsrivalen het slechtste aan toe was, viel dus nog te bezien: Alonso die niet verder kwam dan de zevende startplaats, of Vettel die door een motor- of bakwissel mogelijk nog plaatsen terug moet op de grid. Leek het kampioenschap na vier Vettel-zeges op rij nog een uitgemaakte zaak, nu kan het weer alle kanten op. Het was dus nog echt te vroeg om met drie races te gaan al conclusies te trekken.

GP Abu Dhabi, Marina Bay, kwalificatie, 3 november 2012

1e rij
Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes MP4-27) – 1’40″630 – Q3
Mark Webber (Red Bull-Renault RB8) – 1’40″978 – Q3
2e rij
Sebastian Vettel (Red Bull-Renault RB8) – 1’41″073 – Q3
Pastor Maldonado (Williams-Renault FW34) – 1’41″226 – Q3
3e rij
Kimi Räikkönen (Lotus-Renault E20) – 1’41″260 – Q3
Jenson Button (McLaren-Mercedes MP4-27) – 1’41″290 – Q3
4e rij
Fernando Alonso (Ferrari F2012) – 1’41″582 – Q3
Nico Rosberg (Mercedes W03) – 1’41″603 – Q3
5e rij
Felipe Massa (Ferrari F2012) – 1’41″723 – Q3
Romain Grosjean (Lotus-Renault E20) – 1’41″778 – Q3
6e rij
Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes VJM05) – 1’42″019 – Q2
Sergio Pérez (Sauber-Ferrari C31) – 1’42″084 – Q2
7e rij
Paul di Resta (Force India-Mercedes VJM05) – 1’42″218 – Q2
Michael Schumacher (Mercedes W03) – 1’42″289 – Q2
8e rij
Bruno Senna (Williams-Renault FW34) – 1’42″331 – Q2
Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari C31) – 1’42″606 – Q2
9e rij
Daniel Ricciardo (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 1’42″7765 – Q2
Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Ferrari STR7) – 1’44″058 – Q1
10e rij
Heikki Kovalainen (Caterham-Renault CT01) – 1’44″956 – Q1
Charles Pic (Marussia-Cosworth MR01) – 1’45″089 – Q1
11e rij
Vitaly Petrov (Caterham-Renault CT01) – 1’45″151 – Q1
Timo Glock (Marussia-Cosworth MR01) – 1’45″426 – Q1
12e rij
Pedro de la Rosa (HRT-Cosworth F112) – 1’45″766 – Q1
Narain Karthikeyan (HRT-Cosworth F112) – 1’46″382 – Q1

[Dit artikel verscheen ook op Driving-Fun]

Share Button

3 Responses

 1. Mattijs says:

  Nagekomen bericht: het was dus geen bak of motor, maar te weinig benzine. Vettel wacht hetzelfde lot als Hamilton in Spanje: naar de laatste plaats op de grid! It ain’t over until the fat lady sings…

 2. Thierry 911 says:

  Laat de samenzweringstheorieen maar komen…

  • heidekonijn says:

   Te lui voor 🙂
   Maar verwacht me wel aan een resem aan schandalen als Bernie ooit het aardse verlaat en de ‘spelers’ mekaar gaan verscheuren om de nalatenschap. Teveel deus ex machina’s op het einde van elk sezoen. Maar tot dan : popcorn!

Leave a Reply