DRIVR

TObeUS: Speelgoedauto’s tot de Essentie herleid

Matteo Ragni was het beu. Beu dat zijn kinderen geen kwartier met hetzelfde konden spelen, wat hem motiveerde om zijn eigen speelgoed te ontwikkelen. Daarbij kwam hij al snel uit bij – hoe kan het ook anders – de vierwieler, maar dan in zijn puurste vorm: gesneden uit hout en niet eens geschilderd. Zijn creaties kenden zo’n succes dat hij er een bedrijf voor oprichtte, en 99 collega-ontwerpers wist te overtuigen om hun TObeUS-speelgoedauto in Milaan te exposeren.

Duurzaamheid is de sleutelgedachte achter de kunstwerkjes. Geproduceerd uit ceder en gehard om jeugdige ADHD’ers te weerstaan moet een TObeUS immers meer dan een generatie meegaan, en daarna ook nog eens gerecycleerd kunnen worden. “TobeUs is a craftsmanlike product” stelt Ragni op zijn website“formed by a single cut that shapes the sports car, the romantic one, the pick-up, the saloon & the security van”. De First Collection telt voorlopig vijf modellen, met nog eens zoveel in de Limited Edition-reeks.

Daarmee staan er voorlopig tien modellen in de vitrine, aangevuld met 90 andere van Italiaanse collega-ontwerpers. Die worden momenteel allemaal in het Natural Museum of Science and Technology te Milaan geëxposeerd, en illustreren hoever het concept gedreven kan worden; van de fantastische flying car tot de seizoensgebonden sneeuwruimer en van de 007-achtigeer ski-Lotus tot de contemporaine zonnecelracer – het zijn stuk voor stuk pareltjes die je aan het kind in je cadeau wil doen. Net als Automoblox dus, maar nog eens een slag puurder.

 

 

Share Button

3 Responses

  1. Pieter Ameye says:

    Voor diegene die het Italiaans machtig zijn:

  2. Joep says:

    Ik kan me herinneren dat al dat houten speelgoed me echt niets interesseerde. Majorette autootjes (want die reden het lekkerst) in felle kleurtjes. Of LEGO, zodat je zelf je auto’s kon bouwen.

Leave a Reply