DRIVR

Octaansprookje: De TVR Tuscan van Pat Heald

DRIVRs die een speciale band hebben met hun pride and joy, we houden er wel van. Vorig jaar hadden we de 300 SL en Porsche 968 van de Amerikanen Ernie Spritzer en Paul Grusche, en daarvoor de Volvo P1800 van mede-Amerikaan Irvin Gordon. Vandaag is het de beurt aan de Brit Pat Heald en zijn TVR. Of liever, de TVR die zijn vader bijna veertig jaar geleden van de hand deed, en die Pat onlangs opnieuw tegenkwam… op eBay.

Pats verhaal begint in 1971, wanneer zijn vader een gele TVR Tuscan koopt, met de drieliter V6 van Ford-makelij. De Tuscan is niet de eerste Britse sportwagen van de huisarts, maar volgt in de sporen van een Lotus Six, Jaguar XK120, Austin Healey, Lotus Elan en zelfs meerdere E-Types. De jonge Pat groeit dus op tussen de classics en ontwikkelt net als z’n vader een voorliefde voor gemotoriseerde twee- en vierwielers. En de TVR? Die doet enkele jaren trouwe dienst ten huize Heald, en wordt daarna verkocht aan iemand uit de streek.

Fast forward naar 2012. TVR is intussen roemloos ten onder gegaan, en ook Pats vader wisselde tien jaar eerder het tijdelijke voor het eeuwige. Pat zelf, intussen een enthousiaste veertiger, zit ’s avonds aan de computer de zoekertjes op eBay te doorbladeren. Hij klikt op een veiling van een gele TVR, net zoals z’n vader er vroeger een had. Alleen is dit exemplaar in verschrikkelijke staat na jaren van verwaarlozing. Mijmerend bladert Heald door de foto’s van de versleten TVR, tot hij op de laatste foto… de nummerplaat van z’n vader ziet. Pat neemt meteen contact op met de verkoper. Dat blijkt de man te zijn die de TVR van z’n vader kocht, maar die wil de veiling niet vroegtijdig beëindigen. Hij houdt de veiling in het oog, plaatst op het laatste moment zijn bod en koopt z’n familiestuk terug.

Wanneer de Tuscan ten huize Heald arriveert, ziet Pat pas echt wat er in al die jaren is gebeurd. De vorige eigenaar reed er maar even mee rond, en liet de TVR daarna meer dan dertig jaar verkommeren op een stuk braakliggend terrein naast z’n huis. De kilometerteller? Die staat amper op… 25.000 mijl. Pat schakelt z’n man maths in en doet – ongetwijfeld met pijn in het hart – z’n Lotus Esprit van de hand om budget vrij te maken. Heald is nu bezig om de TVR Tuscan van z’n vader in zijn oude glorie te herstellen, en houdt Pistonheads-lezers regelmatig op de hoogte van z’n werk. Opnieuw a man with a mission dus. En meteen een goeie aanleiding voor de volgende vraag:

Heeft er iemand in jouw familie een DRIVR die je ooit wel wilt restaureren?

[Via: Pistonheads]

Share Button

5 Responses

 1. Ken Divjak says:

  Kijk, dat zijn nu de verhalen die je nooit ofte nimmer bij nieuwe auto’s zal vinden.

  En dan nog een plaatje als dit… pure folklore!

 2. Peter D says:

  Prachtig! Thx for sharing!

 3. Stijn Sioen says:

  Altijd leuk zo’n verhalen !

  Heb hier in m’n nog te voltooien werkplaats een Škoda 1101 Tudor staan van 1947.
  Dit is de eerste wagen die m’n schoonvader z’n vader gekocht heeft indertijd.

  Ooit komt die ook terug in een beter toestand maar het is maar de vraag of Drivr.be tegen dan nog bestaat 😀

  Foto’s van deze oldie toen we nog eens de banden hadden opgepompt om hem of haar te verplaatsen van stallingsplaats.
  De lucht was er wel al terug uit na 10 minuten dus misschien ook eens kijken voor nieuwe banden…
  Is wel maar een 1000cc wagentje maar is meer uit sentimentele waarde dat we deze zeker later nog eens onder handen gaan nemen.

 4. Pieter Fret says:

  Prachtig! Mijn schoonvader heeft nog een Fiat 124 Spider staan die ik wel zie zitten ^^

 5. Pieter Ameye says:

  Ik wou dat er iets restaurerenswaardig in de familie was… #NOT

Leave a Reply