DRIVR

Archiefmateriaal: La Pista Sperimentale di Balocco

ALFA_ROMEO_BALOCCO_01pop

ALFA_ROMEO_BALOCCO_06popALFA_ROMEO_BALOCCO_07pop

De alomtegenwoordigheid van opnamemateriaal nemen we vandaag voor lief. Maar dat moet dus anders geweest zijn in de jaren ’60, toen camera’s de grootte hadden van wafelijzers en cineasten bezig waren met ISO-waardes en apart opgenomen geluid. Gelukkig getroostten enkele pientere Italianen zich de moeite, waardoor we vandaag een unieke blik op de geschiedenis van Alfa Romeo’s ontwikkelingscentrum Balocco kunnen werpen.

ALFA_ROMEO_BALOCCO_02pop

ALFA_ROMEO_BALOCCO_03popALFA_ROMEO_BALOCCO_04pop

ALFA_ROMEO_BALOCCO_05pop

Op la pista sperimentale di Balocco, zoals het 5.000km² grote gebied officieel heet, werden tal van Alfa’s gefinetuned, afgebeuld en afgesteld. Niet alleen Autodelta ging er aan de slag met pure racewagens – ook prototypes, homologatie-auto’s en straatauto’s kregen er een pak rammel van legendarische namen als Roberto Bussinello, Consalvo Sanesi of Teodoro Zeccoli. En dat alles onder de goedkeurende blik van Carlo ‘Autodelta’ Chiti zelf. Those were the days…

[Foto’s: Mondadori / Getty Images, via ClassicDriver]

Share Button

5 Responses

 1. Ken Divjak says:

  Meer leesvoer voor de TZ(1) fans, tevens van ClassicDriver: http://fb.me/IGOYmbXV

  160pk uit 1600 atmosferische cc’s is trouwens verre van mis voor begin jaren ’60…!

 2. heidekonijn says:

  Alfa Romeo vince. Hoe lang gaat het duren vooraleer we dat nog eens lezen?

 3. KoFFiE says:

  Ben daar naar uitgenodigd bij de launch van de Mito… was een hele belevenis, en heb daar zelf ook op een van de configuraties van het test-circuit mogen rijden. Ook Mirafiori in Turijn bezocht (wat een gigantisch complex is dat)…

  Hier het foto-album van toen: (in Mirafiori zelf mochten we geen foto’s nemen, en op het circuit hadden we daar de tijd niet voor 😉 )

  https://plus.google.com/u/0/photos/108245537974870201646/albums/5217828944382831729

  • Cinquecento says:

   Leuke foto’s! Mooi om alle auto’s van de fiatgroep eens verzameld te zien. Moet een onvergetelijke ervaring zijn geweest

Leave a Reply