DRIVR

Transalpina: De Col de Turini van Roemenië (+VID)

Transalpina road crossing the mountains

Dat er naast de usual suspects in de Alpen nóg spectaculaire rijdersroutes bestaan, weten we sinds het bezoek van Top Gear aan de indrukwekkende Transfăgărășan-pas in centraal Roemenië. De republiek heeft echter nog meer moois te bieden: de ‘DN67C’ Transalpina om er maar één te noemen. Die verbindt de steden Novaci in het zuiden met Sebeş in het noorden, en slingert zich een weg over en door de Parâng, onderdeel van de Karpaten. De spectaculaire vista’s doen dan ook niet onder voor ‘onze’ Col de Turini

DN67C_-_Transalpina_(3)Transalpina4x4blog_001

De 136km lange bergpas kwam er onder het bewind van Roemeens Koning Carol II (1930-1940), maar werd tijdens WOII niettemin grondig herbouwd door Duitse troepen die er de mogelijkheid tot snelle verplaatsing hadden ingezien. Cynisch genoeg is het de Transalpina die onrechtstreeks tot de bouw van de nog spectaculairdere Transfăgărăşan (DN7C) heeft geleid; Nicolae Ceauşescu wou immers kost wat het kost beter doen dan zijn voorganger, en kwam daarom met zijn eigen ‘prestigeproject’ dat duizenden dwangarbeiders de dood in joeg.

Transalpina

Kortom: eentje voor Curves Magazine. Of voor een alternatieve roadtrip richting oosten beter dan de bewandelde paden? Hoog tijd dat iemand er een fatsoenlijke DRIVR-video gaat opnemen, want verder dan onderstaande pseudo-commercial voor Dacia geraakt YouTube voorlopig niet:

[Hat Tip: Ovidiu]

Share Button

4 Responses

 1. Ken Divjak says:

  Laat Roemenen trouwens kiezen tussen de door Top Gear geroemde Transfăgărășan en deze Transalpina, en ze zullen altijd voor de laatste gaan. Niet omdat de weg mooier is, eerder omdat de Transfăgărășan zo’n Ceauşescu-connotatie heeft – met alle leed en slechte herinneringen vandien.

  Tipgever Ovidiu vermeldde ook nog dat er achter de Turini-serpentines een soort van verzamelpunt is (net als op de top van de Stelvio in Bormio) met een campeerplaats, brasserie en zelfs een heuse bergvijver (die het merendeel van het jaar dichtgevroren is, maar soit). Je zit hier immers op één van de hoogste punten van de Republiek, die aan de andere kant via een tunnel de dieperik induikt. Vrij indrukwekkend.

  Hoog tijd om al die topwegen eens beginnen op te lijsten, medunkt…

  • KoenO says:

   Lijkt mij sterk dat de jonge(re) generatie zich daar nog iets van aantrekt? Los daarvan. Spectaculaire streepjes asfalt! Jammer dat het zo ver is hé

Leave a Reply