DRIVR

VRAAG: Bezoektips voor de 24h van de Nürburgring?

Met de 24 Uren van de Nürburgring in het verschiet (17 – 20/05) lijkt het ons geen slecht idee om een prioriteitenlijstje op te stellen. De Nordschleife is immers lang, en de mogelijkheden tot daginvulling schier oneindig. Daarom roepen we naar goede gewoonte jullie hulp in, en hopen tegen de hoogmis van de langeafstandsraces een Top-10 klaar te hebben die alles van de beste Currywurst tot de mooiste zonsopgang omvat. En als het even kan: alles daartussenin voor als het gewone Touristenfahrten zijn.

24ring1

ring324ring2

Inspiratie nodig? Here goes: Welk type tickets koop je? Zak je best op voorhand af naar de Eifel? Waar parkeer je? Wat voor kledij/schoeisel wordt er aangeraden? Waar is het meeste sfeer? De beste kijkplek? De spectaculairste bochten? En is camperen überhaupt mogelijk met al die bezopen Duitsers? Charmante hotels in de buurt? Of lekkere resto’s? Typische bars? Bezoektips om op te drogen als het pijpenstelen regent? Parallelle evenementen? Jaarlijks fileleed? Algemene Don’ts? En misschien nog interessanter: wie gaat er?

Ringkenners: Verlicht ons en je mede-DRIVRs!

Share Button

9 Responses

 1. Stijn says:

  Ik ga dit jaar ook, meer dan waarschijnlijk, voor het eerst naar de 24h gaan (vertoef zo vaak aan de Nordschleife dat ik die 24h ook eens moet hebben meegemaakt). Zaterdag en zondag Porsche Days op Spa en dan verder naar de Nürburgring. Ik dacht dat de 24h begonnen op zondag 17u en eindigen op pinkstermaandag 17u…

  Qua hotels zal het nog te nemen zijn wat er overblijft. Meeste hotels in de omgeving zijn basic maar prijs/kwaliteit in orde. Je kan ook uitwijken naar hotels in de buurt (Eifel is sowieso een toeristische streek), Daun met bijvoorbeeld een Dorint is ongeveer 15 min rijden…

  Ohja, in Adenau is er nog Ring Villa van een ingeweken Nederlanderse petrolhead. Als het voor een grotere groep met meer nood aan comfort is:
  http://www.ringvilla.de/

 2. Bram says:

  I’m in! Ondertussen gaan we al enkele jaren met een aantal mede-petrolheads en elk jaar doen we nieuwe ervaringen op en pas je de tactiek aan voor het volgende jaar. Na enkele jaren verkenning, zijn we twee jaar geleden met een rugzak vol gekoeld bier beginnen wandelen en de volledige ring rondgewandeld: vertrek: 13u, aankomst 8u ’s s morgens. Never again! Correct wandelen bleek al geen sinecure te zijn in de – dat jaar letterlijk te nemen – Green Hell. Naar schatting toch om en bij de dertig kilometer afgelegd, zwaar beladen. Quasi geen race kunnen volgen maar wel een (sf)eervolle prestatie én het ganse circuit geproefd.
  Indien je op camping(betalend) wil staan kan je best tijdig vertrekken (lees: De Duitsers zijn daar al een week op voorhand op hun eigen ‘vaste’ plaatsen). Wanneer je zaterdag aankomt, wordt het al erg moeilijk om een plaatsje te bemachtigen op de officiële campings. Wij slapen quasi telkens in (of naast) de auto op de officiële parkings. Een Mercedes W124 break of, zoals je wil, een Peugeot Partner kan wonderen doen. Nota: onofficieel parkeren wordt niet getolereerd, de Duitsers zijn erg bedreven in takelen!
  Welke officiële parking? Diegene aan Tiergarten (ingang Turistenfahrten). De start kijken aan Brünchen. De moedigen onder ons gaan door tot aan de Karussel, anderen slenteren gedurende de ganse nacht terug (pflanzgarten , Schwalbenschwanz) en vooral : watch and enjoy! Bij een circuit van +20km wandel je niet snel even naar de auto, dus: be a scout and survive the night: paraplu, regenjas, stevig schoeisel (bosrijke omgeving), food &drinks, stoel, bbq, …
  Een event-ticket (vrij tot ma) kost 66€ als ik het goed heb en dan kan je de Oldtimer Grand Prix + alle trainingen, qualifying, Porsche Cup,… ook nog meepikken op vrijdag/zaterdag. Dit jaar is het voor de eerste maal de nacht van zondag op (pinkster)maandag. Tickets overal te verkrijgen daar waar je richting circuit gaat. Het is evenwel mogelijk van een zitplaats trachten te bemachtigen aan de Grand Prix Strecke, volgens mij erg de moeite om de start mee te maken maar dan mis je mogelijks de sfeer die deze 24-uurs race met zich meebrengt. Als ik er zo over nadenk.. Nog 45 dagen!

 3. Pieter says:

  Ik ben vorig jaar voor de eerste keer geweest, meteen voor het hele weekend (donderdag tot zondag).

  Het was wel een flinke rit daar naartoe op de Vespa, zelfs vanuit het uiterste oosten van Limburg (vrij onmogelijk vanuit west-Vlaanderen, lijkt me), maar eens daar was het enorm handig om een eigen vervoermiddel te hebben waarmee je de campings opmag en waar je geen last mee hebt van de files.

  – neem een fiets oid. mee. Als dit niet lukt, zorg voor heel stevige schoenen en voor kleren die zonder probleem vuil mogen worden. De kans is heel erg groot dat het in de loop van het weekend ergens op het circuit regent en dan zijn er meteen mooie modderplassen.
  – er is altijd nog wel plaats op de campings voor een 2-persoonstentje, ook al kom je zaterdagnamiddag pas toe. De plaatsen op de meeste campings zijn niet duidelijk afgelijnd, dus kan je er nog wel ergens tussen persen. (ik had een mooi plekje op ongeveer 50m van het circuit aan Muhlenbach)
  – supermarkten en drankwinkels vind je in Adenau. De prijzen blijven vrij normaal en er is altijd wel genoeg stock. Ook een mooie plaats om race te kijken daar waar het circuit over de Trierer Strasse gaat.
  – neem je beste Duits mee: de meest Duitsers daar spreken wel wat Engels, maar ze ontdooien meestal heel erg goed als je tenminste de moeite doet om ook wat Duits te proberen.
  – ga het hele weekend: de 24-uurs race is sowieso al de moeite, maar qualifying en de supporting races (en drift show) zijn ook helemaal niet te missen. Donderdag en vrijdag zijn ook heel wat minder druk.
  -geniet van het vuurwerk (zaterdagavond): jammer genoeg niet gelukt vorig jaar vanwege een plots opkomende mistbank. Wel zag ik heel mooi gekleurde wolken.
  – slaap: er valt bijna altijd wel iets te zien, maar het weekend is heel lang en als je het wil overleven kan je toch beter ergens wat rust inlassen.
  – oordopjes meenemen: een beetje zoals het vorige punt. Het gebrul en gekrijs en geschreeuw van de wagens is absoluut fenomenaal, maar na een vier dagen durende aanslag op je trommelvliezen zou je wel eens halfdoof/halfgetinitust naar huis kunnen terugkeren.
  – bewonder de creativiteit en de ingenuiteit van de vele tienduizenden bezoekers langs het circuit. Met name de torens bij Pflanzgarten zijn de moeite, net als de torens van bierbakken.
  – Voel je een beetje geintimideerd: tienduizenden, in camouflagekleding gestoken, Duitsers die in duistere bossen gigantische constructies opzetten en vuurtjes stoken. Ik geloof niet noodzakelijk in genetic memory, maar het roept toch wel wat beangstigende gevoelens op.
  – Zorg ervoor dat je wakker bent bij zonsopgang op zondag: dat is te vroeg voor heel veel dagjesmensen en de meesten die er al het hele weekend zijn slagen er niet in om dan al uit hun tent te kruipen. Het is op een heel bevreemdende manier rustig.
  – Bekijk de start van op de tribune-arena bij Muhlenbach: er is sowieso genoeg plaats (in tegenstelling tot de tribunes bij het nurburgrincomplex) en je hebt een heel mooi, lang zicht op alle groepen die langs komen.

  Dat zijn, vrij kort, mijn meest relevante tips.
  Wie meer info wil of specifiekere vragen heeft mag mij altijd mailen. pieter.vancampo at gmail.com

  Mijn fotos van vorig jaar:
  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150841105153843.415490.716603842&type=1&l=9014b9c578

 4. Ken Divjak says:

  Alvast enorm bedankt voor deze uitgebreide en inzichtrijke bijdragen, Mijne Heren!

  Parallel met de 24 Uren vindt trouwens ook het BMW M-Festival plaats:

  http://www.the-m-festival.de/en/home.html

 5. Andries says:

  En wat moet je bezoeken als echter tourist, geen 24u, zonning dagje ring bezoek?

  – welke bochten? gemakkelijk toegankelijk
  – cafees, liefst met veel motards

  • Bram says:

   Aan Brünchen is vaak wel wat te beleven en relatief makkelijk te bereiken.
   cafees/motards: geen idee.

 6. Ken Divjak says:

  Nog binnengelopen via mail:

  Noordzijde in Adenau (Breidscheid) draait bijna volledig op motards (‘Beim Hannes’ e.d.).

  B257 noordelijk van Adenau (zo zijn er meerdere)

  http://www.cafe-fahrtwind.de/index.php?Itemid=39&id=19&option=com_content&task=view

Leave a Reply