DRIVR

ComboSale: Porsche Formula V + Renndienst VW

Toen Dr. Ferdinand Porsche en diens racedirecteur Huschke von Hanstein het succes van het overzeese eenzitskampioenschap ‘Formule Vee’ zagen, waren beide meteen verknocht aan de betaalbare raceformule. Gebaseerd op goedkope VW-onderdelen en een al even goedkope 1200cc Kevermotor, was het de gedroomde raceklasse om opkomend talent te scouten. Porsche zette zijn vermogende schouders eronder en de Formcar Formula V was geboren.

bigf

porsche formula V racer 05porsche formula V racer 07

Uiteindelijk zouden tal van ronkende namen hun eerste stappen zetten in de 40pk sterke eenzitters. Eminences grises zoals Emmerson Fittipaldi, Gijs van Lennep, Ben Pon, Gerhard Mitter of Hans Hermann begonnen er hun succesvolle carrières. Maar daar waar de eerste versies nog gebouwd werden door het Italiaanse Nardi, versluisde Porsche de productie snel naar hun eigen ‘Werk 1’ te Stuttgart – en bouwde er uiteindelijk verschillende prototypes die officieel als Porsches werden ingeschreven. Van al die modellen blijven er vandaag slechts twee exemplaren over. Een van die twee staat nu te koop, inclusief tijdsoriginele VW flatbed Bulli waarmee de eenzitters werden vervoerd.

porsche formula V racer 01

porsche formula V racer 02porsche formula V racer 04

Toegegeven: het busje is minder origineel dan de Formula V-racer. Aangezien de meeste intussen zijn weggeroest of gewoon van de radar zijn verdwenen, gingen de restaurateurs op zoek naar een pick-up variant die quasi tegelijkertijd met een van de zes originele is geproduceerd. Daarna zijn ze aan de slag gegaan om het busje om te toveren tot een identieke kopie van de originele Porsche Renndienst Transporter. Zelfs een originele kachel van Eberspächer werd geïnstalleerd, terwijl een 2,4 liter motor naar de Britse specialisten van Maxted-Page & Prill werd gestuurd om een kietelbeurt later zo’n 200pk te produceren. Ruim voldoende om de Formula V naar de internationale circuits te vervoeren dus.

Porsche heeft in zijn hele geschiedenis slechts een handvol eenzitsracers gebouwd. Daarmee zit de Formula V-racer in een uiterst exclusief clubje samen met de 718’s en 804’s; auto’s die intussen zo duur zijn dat ze zelden nog de buitenlucht zien, laat staan het circuit. Een buitenkansje dat ongetwijfeld de nodige centen gaat opbrengen!

Share Button

2 Responses

 1. Droopy says:

  Raar dat men zoveel aandacht geeft aan een duo auto’s die tijdens de oldtimerbeurs in Antwerpen verdoken stonden opgesteld. Achteraan in de zaal, achter een betonnen paal en een afsluiting van namaakklimop kon je ze ‘bewonderen’. Verkeerde inschatting van de standbouwer of toch vooral een mooie reconstructie?

  097

  142

  • Ken Divjak says:

   Bedoel je dat wij hier veel aandacht aan schenken?
   Want dit bericht hebben we nog niet op veel andere media gezien.

   Kan dus ook aan ons liggen:
   we behandelen graag onderwerpen die elders achter de klimop belanden 😉

Leave a Reply