DRIVR

Place your Bets: Wie wint Pikes Peak 2013 ?

De Pikes Peak hillclimb is voor het eerst integraal te volgen per livestream!

pikespeak

Om 16u onze tijd is het weer zover. Dan ontvangt de hoogste berijdbare berg van de Rocky Mountains de cream of the crop uit klimkoersland om te zien of het record van Rhys Millen standhoudt. Dat staat sinds vorig jaar op 9m46s, maar zou in principe moeten sneuvelen nu Peugeot zich weer met de zaak bemoeit. En hoe. Want naast een custom bolide met F1-prestaties hebben ze ook de snelste Fransman naar Colorado gestuurd – te noemen Sébastien Loeb…

Sebastien Loeb - Action

Verbaast het iemand dat de negenvoudig wereldkampion rally de gedoodverfde favoriet is? Kan ook moeilijk anders als je kwalificatietijd over 8,4km 23s sneller is dan de eerstvolgende, en dat is nochtans geen rookie; Romain Dumas (die net de GTE-Pro klasse op Le Mans gewonnen heeft) werd vorig jaar tweede overall op twee honderdsten van Millen, en treedt dit jaar aan in een Norma hillclimb special met geblazen Honda K20 van 450pk. Toegegeven, Loeb heeft meer dan 875 paarden mee dankzij een biturbo 3.2 V6, maar de Norma is wel beduidend lichter dan de 208 T16.

romaindumasrhysmillen

Nog iemand die de overwinning liever niet naar Frankrijk zit gaan, is Rhys Millen zelf. De meervoudige winnaar én recordhouder heeft zijn Genesis Coupé ingeruild voor een Hyundai met Daytona-genen, maar dan aangepast voor klimkoersgebruik. Hoeveel Zuid-Korea er nog in de RMR PM580-T zit, weet niemand. Maar het resultaat mag er zijn: 850pk+ uit een geblazen 4.1 V6. Zijn enige handicap is de achterwielaandrijving waar het merendeel van de concurrentie vierwielaandrijving inzet.

monstertajimadayraut

Resten er nog twee concurrenten die eveneens meedingen in de Unlimited-klasse: Jean-Philippe Dayraut en oud-strijder Nobuhiro ‘Monster’ Tajima. Die laatste treedt sinds vorig niet meer aan onder Suzuki-vlag, maar komt nu uit voor Mitsubishi dat voor de tweede keer op rij in de Electric Vehicle-klasse meedingt. En nog niet een beetje; was het niet voor een brandje vlak voor de start van 2012, dan zou Monster bovenaan de ranking gestaan hebben met Millen en Dumas. Tot slot maakt ijsracer Dayraut op zijn beurt de switch van een Dacia Duster-silhouet naar een Mini-koets – want onderin blijft alles bij het oude, alsook de Nissan GT-R motor. Alleen produceert die ditmaal meer dan 900pk, en is de wagen bijna 80kg lichter geworden.

Dus wie breekt eindelijk die negen minutengrens nu de hele klim sinds geasfalteerd is?
Maak het live mee dankzij de stream van Red Bull TV die om 15u45 start!

Share Button

2 Responses

 1. Ken Divjak says:

  Voor wie het nog niet wist: he did it, en hoe…

  • 1-11 says:

   Inderdaad, indrukwekkend.
   Loeb lijkt wel van een andere planeet te komen.

   Hij rijdt hier regelmatig mee in een lokale rallye, met zijn vrouw als co-pilote, een familie-uitstapje zeg maar. En zonder afbraak te willen doen aan haar capaciteiten, uiteindelijk komt het er zowat op neer dat Loeb die etappes gewoon op het zicht rijdt.
   Wel, zelfs op die manier lapt hij de lokale specialisten – Zwitsers rallye-kampioen inbegrepen – regelmatig tientallen seconden aan hun broek…

Leave a Reply