DRIVR

Eenmalig: 1973 NSU Trapeze Concept

Veertig jaar nadat Stile Bertone er in Parijs het doek afhaalde, blazen wij er het stof terug af. De samenwerking tussen N(eckar)su(lm) en Stile Bertone resulteerde in een revolutionair stukje ingenium. Het NSU Trapeze concept verenigde namelijk voor even de termen middenmotor en vierzitter in één zin.

NSU Trapeze Concept

Dat de motor tussen voor- en achteras planten het rijgedrag ten goede komt, daar zijn zowel de Lamborghini Miura als de Ferrari Dino 246 GTS levende voorbeelden van. Het klassieke recept dicteert een transversale plaatsing, maar NSU, dat later onder de vleugels van Audi werd genomen, voorzag niet de meest eenvoudige ingrediënten. De uitvinder van de slagzin “Vorsprung durch Technik ” schreef roterende zuigers uit hun R080 voor en vroeg en passant ook of het mogelijk was om vier zitjes te plaatsen.

NSU Trapeze concept

NSU en Bertone sloegen de handen in elkaar en kwamen met een opmerkelijke oplossing. Met afmetingen à la Stratos plaatsten ze  de wankelmotor overlangs en de zetels in trapeziumvorm. De voorste passagiers werden schouder aan schouder geplaatst, terwijl je achteraan naast de roterende zuiger terecht kwam. De voordelen van dergelijke lay-out waren aanzienlijk.

NSU Trapeze Concept

Het atypische ontwerp garandeerde een optimale gewichtsverdeling en in combinatie met de bolle voorruit (zoals bij de Stratos) was ook de zichtbaarheid rondom uitstekend. De vrijgekomen centimeters voorin impliceerden een ongeziene beenruimte voor de achterste bankzitters – het liefst zonder zweetvoeten – en vergemakkelijkten de instap. Tot slot zou volgens Bertone ook de veiligheid bij zijdelingse impacten radicaal toenemen, al lijkt het ons dat je dan wel beter voorin zat.

Concept Cars of the 70s Concept Cars of the 70s

Niettegenstaande de revolutionaire originaliteit waarmee dit NSU Trapeze Concept ontstond, ging het uiteindelijk slechts om een gewaagd experiment. Of hij nu uit Star Trek kwam of op de beursvloer in Parijs stond, Bertone liet een ingenieuze stempel achter, waar velen nog een puntje aan kunnen zuigen. Noem het gerust een ode aan de wankelmotor.  NSU Trapeze Concept

Share Button

Leave a Reply