DRIVR

Faraday Future: Tesla-Concurrent in Wording ?

Het succes van Tesla – wiens nieuwe Model X als zoete broodjes verkoopt – gaat niet onopgemerkt voorbij. Elektrificatie maakt nu eenmaal deel uit van de toekomst in de automobielwereld, daar kunnen we niet meer om heen. Maar nu lijkt er met Faraday Future een nieuwe speler opgestaan. Een Amerikaans bedrijf uit California dat big money wil investeren, maar ook erg geheimzinnig blijft over zijn plannen. Hieronder volgt wat we wel al weten van de nieuwe startup die Elon Musk naar de troon wil steken.

FaradayFuture_01

Eén ding blijkt van meet af aan uit de summiere info die we hebben: de technologie mag het van de mens overnemen wat Faraday betreft. Hun uitgangspunt is immers ongewoon op dat vlak. De basis blijft weliswaar steunen op vier wielen, maar van daaruit gaat het eerder over hoe de wagen in jouw dagelijkse noden voorziet beter dan wat jij met de auto in kwestie aan moet. Zo willen de Amerikanen onze trouwe vierwieler heruitvinden, met een technology-first aanpak waarbij de gebruiker centraal staat.

Zelf maakt het bedrijf de volgende vergelijking in hun filosofie: ze zien het uitbrengen van hun auto als het lanceren van een smartphone. De winst wordt pas gemaakt wanneer de bestuurder zijn product in handen heeft. Faraday Future heeft dus ook apps en andere mogelijkheden voor ogen. En daarmee zitten we weer in de trend van de (digitale) personalisatie.

FaradayFuture_03

Dat Faraday Future ambitieus is, is nog zacht uitgedrukt. Hoewel er nog geen concept of zelfs maar een volwaardige schets getoond is – laat staan dat er al een fabriek is – wil het neomerk tegen 2017 zijn eerste elektrische wagen aan het publiek voorstellen. Vanaf dat moment moet het nog sneller gaan, want ze hebben hun pijlen al gericht op een gamma van zeven voertuigen die ze in ijltempo gaan uitbrengen. Sneller dan andere fabrikanten dat kunnen.

FaradayFuture_04

Om dat allemaal te bewerkstelligen beschikt Faraday Future over maar liefst 1 miljard dollar en een heleboel topmensen met bakken ervaring. Het is een opvallend feit dat vier van hun vijf leiders voormalige Tesla-medewerkers zijn. Onder hen Nick Sampson, de voormalige ‘Director of Vehicle & Chassis Engineering’ bij Tesla én Chief Engineer voor de bouw van de Lotus Elise Serie 2. De vijfde naam op de lijst mag er ook wezen: Richard Kim, hij was ‘Lead Designer’ bij BMW in de ontwikkeling van de i3 en i8 concepts.

FaradayFuture_02

Toekomstmuziek, zo kan je deze plannen van Faraday Future voorlopig omschrijven. Of ze die zeer strakke deadline van 2017 zullen halen, dat betwijfelen we. Het zou in ieder geval een krachttoer zijn die het Guiness-boek waardig is. Maar toch maakt Silicon Valley zich stiekem zorgen, en dat met name het merk met de geëlektrificeerde T…

Share Button

2 Responses

 1. Ken Divjak says:

  Faraday zou zijn eerste concept op de CES-technologiebeurs in januari gaan tonen, aldus Autocar:

  The CES concept is said to provide clues as to the look of the firm’s first model. Previous renderings have presented the car as having a shape close to that of the high-riding SUV akin to BMW’s X6.

  The as-yet unnamed Faraday model is understood to feature a battery which has 15% more capacity than the 85kW-hr unit used by Tesla’s Model S. That means a possible range of at least 300 miles.

  http://www.autocar.co.uk/car-news/motor-shows-ces/faraday-futures-tesla-model-s-rival-be-revealed-ces

 2. Nils Quintelier says:

  Op de technologiebeurs CES in Las Vegas heeft Faraday Future zijn eerste concept aan de wereld getoond en die ziet er op z’n minst gezegd futuristisch uit. In deze hoedanigheid zal hij waarschijnlijk nooit van de band rollen. Belangrijker is het modulair en variabel platform waarop deze concept staat waardoor elektrisch en autonoom rijden natuurlijk mogelijk wordt.
  Faraday Future laat weten dat de voorste en achterste ophanging dezelfde architectuur behouden op de verschillende varianten van platformen. Daarnaast kan het variabele platform zonder veranderingen één tot drie motoren dragen en dus zijn ook verschillende aandrijftreinen een optie. Wil je vier motoren, zoals in deze FFZero1 Concept, dan moet het platform wel aangepast worden.

  Faraday Future Concept
  Faraday Future Concept

Leave a Reply