DRIVR

Opgelijst: Betaalbare Horloges met Octaanthematiek

Horloges en autoliefhebbers, het is een combinatie die veelal hand in hand gaat. Enerzijds is deze band historisch gegroeid, want waar aan autosport wordt gedaan dient tevens een tijdwaarneming plaats te vinden. Anderzijds is het simpelweg zo dat de passie voor mechanische pracht zowel tot uiting komt in wat fraais om de pols als in de garage. DRIVR bewijst vaak dat je heus geen miljonair hoeft te zijn om over een bijzondere en opwindende vierwieler te beschikken, hoog tijd dus om enkele betaalbare uurwerken voor te stellen die bij een dito driver’s car passen.

Omologato Can-Am

omologatocanam1

omologatocanam3omologatocanam2

Allereerst stellen we jullie Omologato voor, een merk van autogerelateerde horloges dat aan populariteit aan het winnen is en reeds eerder in onze commentaren voorbij kwam. Omologato maakt betaalbare horloges – reken op een prijs van ongeveer 300 euro – die refereren naar beroemde circuits, beruchte raceklassen of illustere teams/piloten uit het verleden. Ons oog viel op de Omologato Can-Am, een horloge dat reeds met de nostalgische kastvorm verwijst naar die glorierijke jaren ’60 en ’70, toen pk-zwangere McLarens en Porsches het Amerikaans asfalt aan flarden reden. Met amper 200 exemplaren is exclusiviteit bovendien gegarandeerd.

Enige minpuntjes? In deze prijsklasse dien je uiteraard tevreden te zijn met een quartz chronograaf en daarenboven is de diameter van 45,5 millimeter misschien wat groot voor de doorsnee pols.

CMXI

cmxi1

cmxi2cmxi3

Ten tweede willen we jullie de CMXI Watch niet onthouden. Een Noors design dat de sfeer van sportwagens uit – jawel – de jaren ’60 en ’70 wenst op te wekken. Toegegeven, deze horloge doet ons inderdaad sterk denken aan de tellerpartij uit bijvoorbeeld een 911 van weleer. De CMXI ontvangt ook nog een bonuspunt voor originaliteit omdat ze, net als een toerenteller, slechts uit één wijzer bestaat. Je zal dus met nóg meer spanning naar de lunchpauze uitkijken, wachtend totdat de wijzer de rode zone induikt…

Enige minpuntjes? Met een prijskaartje van 279 euro is de leuk ogende CMXI een waar koopje, onmogelijk dus te verwachten dat het om een automaat zou gaan. Wat me echter persoonlijk tegenhoud om tot een aankoop over te gaan is – wederom – de diameter van 45 millimeter (zonder kroon), wat dit horloge weinig subtiel maakt.

Tissot PR 516 GL

Tissot PR 516 GL 3

TissotPR516GL1TissotPR516GL3

Tot slot wil ik jullie een Tissot voorstellen. Eentje uit de Heritage-reeks, die zijn invloeden haalt uit de rijke geschiedenis van het merk. Tissot heeft bovendien nog een echte link met de racerij: onze eigen Jacky Ickx reed in de jaren ’70 nog rond met deze merknaam op zijn F1-bolide, en je vindt ze zelfs vandaag de dag nog terug bij de Moto GP. Het uitgekozen horloge, de Heritage PR 516 GL, heeft dan ook een directe link met vierwielers. Al in de jaren ’60 kwam deze horloge op de markt en mikte men resoluut op de autoliefhebber. Getuige daarvan de reclames van weleer, waarin de PR 516 steevast werd afgebeeld met een set rijhandschoenen. Ook vandaag de dag wekt deze klassieker nog steeds dezelfde sfeer op, en past het even goed bij een pak als een jeans en T-shirt. En niet alleen de voorzijde van de PR 516 mag er wezen, want op de achterzijde prijkt een driespakig sportstuur waarlangs zicht wordt geboden op de fraaie mechaniek. Wan tja, in dit geval gaat het wel degelijk om een mechanisch horloge.

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan deze Tissot? Toch wel, want anno 2017 lijkt deze klassieker geen plekje meer te hebben gevonden in de catalogus. Niettemin biedt Amazon nog enkele exemplaren aan, en nog wel tegen een zéér voordelig prijsje. Nu dient een PR 516 GL met tijdloze witte wijzerplaat nog een kleine 300 dollar te kosten in plaats van een dikke 500 euro voorheen. Doe er je voordeel mee.

Share Button

6 Responses

 1. Ken Divjak says:

  Eveneens in de 300 euro-categorie, de horloges van Guards Red Design die ook op één wijzer teren en een rode zone hanteren:

  Schermafbeelding 2017-02-18 om 21.20.07

  Hun nieuwste is trouwens een hommage aan de Lancia Delta Integrale:

  Schermafbeelding 2017-02-18 om 21.19.51

  Check https://www.guardsred-design.com/ voor meer info.

 2. Stijn says:

  Iets minder betaalbaar is REC watches, we spreken dan over circa 1500 dollar. Maar bij hen hebben de horloges niet enkel de look van een classic Mini, Mustang of 911… De horloges zijn effectief gebouwd uit wrakken van de respectievelijke wagens…

  Schermafbeelding 2017-03-06 om 10.02.59

  https://www.recwatches.com/

  • Ken Divjak says:

   Dat gaat inderdaad ver! De niet-chrono’s – zoals de Cooper – kosten trouwens maar 345 dollar, dus dat valt wel nog mee. Nu alleen de styling nog, maar dat is persoonlijk.

   • Stijn says:

    Deel je mening aangaande de styling 🙂
    En die Cooper is helaas eentje met batterijtjes…

 3. Ken Divjak says:

  En nog eentje voor de 911-liefhebbers: 9 vor 11 met een wijzerplaat die je met de jaargang van je eigen Porsche kan doen matchen:

  9vor11

  Ook quartz, maar daardoor bij maximaal 300 euro opnieuw erg betaalbaar:

  https://www.9vor11-horological.de/

Leave a Reply