Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Tussen de pakweg dertig reacties op mijn laatste gastbijdrage voor Autoblog.nl stond er eentje die mijns inziens het gros van de nieuwe generatie autogeïnteresseerden typeert: “Nou ja weet je een beetje wat het is… Ik wil graag autonieuws lezen, of andere auto info. Dit is meer journalistiek… can’t really care.” Denkt u er net zo over, dan raad ik ten stelligste aan deze bijdrage over te slaan en naar The Car Connection of een ander roddelblad te zappen. Djivy.be gaat vandaag namelijk dieper dan het ooit gegaan is. Over leessoftware.

Metajournalisten als Hille van der Kaa, hoofd online bij VNU Business Publications, stellen zich hoe langer hoe meer de vraag of digitale magazines de look ‘n’ feel van een traditioneel blad moeten behouden. Een autovoorbeeld van zo een blad is Winding Road dat in ruil voor een e-mailadres te krijgen is, maandelijks verschijnt en net als een ouderwets magazine aanvoelt. Om die stijlbreuk te bereiken, wordt er gebruik gemaakt van specifieke leessoftware – in dit geval van OliveSoftware – die de ervaring zo traditioneel mogelijk maakt:

Cover, achterflap, inhoudstafel… alle ingrediënten zijn aanwezig, inclusief de mogelijkheid om pagina’s met een flashapplicatie virtueel om te slaan. Maar willen we dat wel? En hoort een nieuw platform geen nieuwe media te produceren beter dan oude te recycleren?

Veel verder dan de constatie dat sommige spelers het echt goed doen, komt van der Kaa ook niet: “Op dit moment wordt duidelijk wat de markt ervan vindt. De lezersaantallen zijn hoog (Big Brother 100.000, Peper 60.000), mede doordat het magazine makkelijk door te sturen en beschikbaar is.” Toch stelt ook zij dat de hausse waarschijnlijk door het innoverende jasje gegenereerd wordt en dat de beslissers zelf nog op zoek zijn naar – en ik citeer – “een blijvertje”.

Of echte octaanliefhebbers voor deze mix van oud en nieuw door de knieën gaan?