Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Weet je wat het is met mij en motorsport? Te weinig raakvlakken. Ik heb geen klassieker voor regelmatigheidsproeven, geen kart voor indoor-wedstrijden en geen weekendracer voor sprints. Enkel een degelijke coupé met een goed chassis en voldoende pk’s. Maar daar rij je niet meteen races mee, toch?

Als het van de uit Japan afkomstige Time Attack afhangt, volstaat die combinatie ruimschoots. Al is het wetboek eerder libertijns in zijn aanpak: “Use of power adders, such as turbo/s, superchargers, nitrous oxide or combinations thereof, are free”. Vrij vertaald: Toyota MR2’s met 500pk+ zijn eerder regel dan uitzondering. Time Attack stamt dan ook van de fameuze Tuner Battles af waarbij gerenommeerd bedrijven als HKS en BLITZ rijtalent inhuren om snelle rondes te klokken. Gezien de Europese tuningscene minder uitgesproken is dan haar Japanse equivalent, kan iedereen zich inschrijven om de adrenalinestoot van een kwalificatieronde te ervaren – met een standaard dan wel geprepareerde wagen. Voor een race tegen de klok heb je immers geen licentie nodig, enkel een gezonde dosis verstand en een dito set wielen.

Ondertussen in haar tweede sezoen oogst de serie veel succes in Groot-Brittanië. Er zijn aparte klasses voor privérijders (de zogenaamde Club Challenge Drivers met alles van Cosworths tot Vipers) en professionele piloten (Pro Drivers die door een magazine of tuningbedrijf gesponsord worden). De circuitlijst omvat parels als Donington, Silverstone en Brands Hatch die eerst verkend worden om erna aan de racers ten prooi te vallen.

Dat het fenomeen zich niet tot Engeland beperkt, blijkt uit volgend bericht: “Op zondag 3 juni houdt Autovisie op Circuitpark Zandvoort de eerste editie van een nieuw Nederlands auto-evenement: Time Attack. Iedere deelnemer krijgt één ronde – met een vliegende start – om te laten zien wat hij en zijn auto kunnen.” Ben je die luie stoel en Playstation-console dus beu, zak dan af naar Nederlands mooiste omloop en breng je Gran Turismo-aspiraties tot leven. Wie weet kom je deze motorsportmaagd er wel tegen…

[Info: Time Attack.co.ukTime Attack.nl]