Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Heel eenvoudig: omdat het merendeel van de bevolking rechtshandig is. Historisch gezien sturen de Britten, Japanners en nog 75 andere naties aan de juistere kant van de weg terwijl wij rechtsrijders – vandaag 164 landen – over de eeuwen heen alle logica lieten varen en de constructeurs met dubbele productielijnen opzadelden. Ik verklaar mij nader.

Bij de proliferatie van verharde wegen stonden paardrijders en koetsmenners voor een dilemma, namelijk langs welke kant tegemoetkomend verkeer te kruisen. Logica dicteerde dat links de beste optie was. Zo bleef de rechterhand vrij om tegenliggers te begroeten, te helpen en – in het merendeel van de gevallen – een kopje kleiner te maken. Getuige daarvan mantels en hemden met de knopen rechts en de flap links erover om rechtshandigen gemakkelijk naar een verbogen wapen te laten grijpen. Ook de weinige paardenkoetsen die vandaag nog circuleren plaatsen de menner resoluut rechts op de bok met de teugels in de linkerhand en de zweep in de andere.

Waarom de meeste landen dit aloude principe lieten varen, is minder duidelijk. Sommige historici zoeken de oorzaak in Amerika waar zogenaamde teamsters treinachtige koetsen met verschillende paren ossen of paarden gebruikten. Aangezien die koetsen geen bok hadden, nam de teamster plaats op het paard linksachter en dirigeerde de rest met zijn zweep in de rechterhand. Om een beter overzicht te hebben op tegemoetkomend verkeer reden ze resoluut rechts wat andere verkeersdeelnemers tot hetzelfde dwong.

Andere bronnen houden het bij de heerschappij van Napoleon die overwonnen gebieden pardoes naar rechts bekeerde om aartsvijand Engeland te jennen. Maar die verklaring berust eerder op speculatie dan op feiten, net als de assumptie dat links rijden veiliger zou zijn omdat het merendeel van de wereldbevolking een vorm van rechteroogdominantie zou vertonen. De enige Europese landen die vandaag nog links rijden – en dat zijn meestal ex-kolonies van Groot-Brittanië – zijn Malta, Cyprus en Ierland.