Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Kijk eerst naar: voetencamera, 2 minuut 41 seconden

Komisch toch? Want toen ik vorig jaar Left Foot Braking onderzocht, dacht ik alle toepassingen vermeld te hebben: onderstuur counteren, de tijd tussen gas geven en remmen minimaliseren en de achtersteven (bij rallywagens) doen meesturen. Dus wat zit die racer daar in zesde versnelling tegen het rempedaal te schoppen, vlak voor hij in de ankers gaat?

Een vertrouwenstikje, daar dacht ik eerst aan. Circuitgebruik is moordend voor straatremmen waardoor het zinnig lijkt om vlak voor het rempunt te voelen of er nog pedaaldruk is; je moest maar eens tegen 250 door je remmen trappen… Maar dat was voor ik het Performance Car-interview met Don Palmer gelezen had. Daarin verklapt de Britse rij-instructeur dat hij de de zogenaamde hinting-techniek aanleert – exact wat onze Japanse vriend op 2:41 doet.

Dus waarom die hints? Wel heel eenvoudig: aangezien het rempedaal van een wagen altijd dichter bij één remschijf zit (behalve in de McLaren F1), redeneren de freaks dat het remsysteem een waarschuwing nodig heeft om gebalanceerd te reageren. En dat is wat er op 2:41 te zien is: de Best Motoring-tester bereidt de reminstallatie voor op een fikse beurt, en doet dat door een paar keer met links tegen het pedaal te tikken.

Zelfde verhaal (maar moeilijker te zien) bij het insturen. De consensus luidt dat banden een kwartseconde nodig hebben om te grippen; weinig in absolute termen maar genoeg om te panikeren en eraf te gaan. Daarom adviseert Palmer ook de banden te waarschuwen met een kleine stuurinput in de gewenste richting, vlak voor de eigenlijke beweging. Incorporeer dat duwtje vloeiend in het stuurgeheel, en je wagen reageert niet alleen scherper maar draait ook sneller in.

Hint van het huis: oefen geen van beide op de openbare weg…