Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

50€ om te fietsen in een voetgangerszone en 150 om eenmaal zonder licht te rijden, dat zijn de bedragen die Leuvense fietsers mogen ophoesten als ze een overtreding begaan. “Eens mensen ruchtbaarheid krijgen van het feit dat wij verbaliseren, gaat men dit niet meer doen” luidt het bij de Leuvense politie, “het boetebedrag staat daar los van, of we nu 20€, 50€ of 200€ vragen”. Maar waarom zijn de boetes in de studentenstad dan van de hoogste in het land?

Gaat het over fietsers, dan zijn we hier op Djivy.be volgende mening toegedaan: leven en laten leven – met de kanttekening dat een autorijbewijs wonderen doet voor het verkeersinzicht van jonge deelnemers. Maar in feite gaat het in deze discussie niet over fietsers of automobilisten, maar over het repressieve beleid dat de stad Leuven tegen niet-wandelaars hanteert.

Zo heb ik al aan den lijve ondervonden hoe geldzuchtig de lokale verkeerspolitie te werk gaat; na een plotse richtingwissel van de Jan Stasstraat stonden de zwaantjes niet behulpzaam aan het begin maar bekeurend op het einde om gewoontedieren met een onvriendelijk gebaar terug te sturen. Van een overtreding werd zelfs geen gewag gemaakt, enkel een gescandeerde ‘Terug!’ en een wijzende vinger. Tot ik de PV een week later in de bus vond…

Net dat soort gedrag (en de abnormaal hoge boetes die daaraan vasthangen) bekritiseert student Pieter Rahier in zijn Facebook-groep ‘Ik wed met Tobback 5000 studenten te vinden tegen de superboetes in Leuven’. De petitie verzamelde ondertussen 6.850 stemmen en is goed op weg om de Leuvense verkeerspolitie nationaal op de vingers te tikken. Zelfs inheems advocaat Jan Hamels vindt de manier waarop de agenten te werk gaan niet ideaal, over de bedragen die de studenten moeten ophoesten nog gezwegen – “want wie straft men eigenlijk, de studenten of hun ouders?”.

Bekijk de video op de nieuwssite van de VRT en oordeel zelf of de Leuvense politie aan een hoffelijkheidscursus toe. Want het woord ‘waarschuwing’ staat blijkbaar niet in hun beperkte woordenschat.