Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

En daarmee hebben we het officieel aan onze rekker: trajectcontroles. Die meten je snelheid niet op één gevaarlijk punt maar over een hele afstand waardoor hardrijden nooit onbestraft blijft. George Orwell had er nochtans zo voor gewaarschuwd in zijn roman 1984

Naar het succesvolle voorbeeld van onze Noorderburen start België weldra ook met een nieuwe reeks van Big Brother. Niet op de commerciële televisie, wel op het viaduct van de E17 in Gentbrugge. Het scenario gaat als volgt: elk voertuig wordt twee keer automatisch gefotografeerd om de gemiddelde snelheid ervan te kennen. Ligt die hoger dan het toegestane maximum, dan leest de computer het kenteken om te weten welke limiet er van toepassing is (personenwagen, vrachtwagen, …). De boete wordt dan automatisch gegenereerd en stante pede per post verstuurd.

Slaat het proefproject op de E17 aan, dan zal de overheid meer investeren in dergelijke systemen. Lees die zin opnieuw en je weet dat er volgend jaar ettelijke trajectcontroles bijkomen. Want zowel bij een hoog aantal overtreders (“het systeem is broodnodig”) als bij een laag aantal overtreders (“het doet zijn werk perfect”) is de uitkomst hetzelfde: we hebben het aan onze rekker. Geniet nog van 2008.