Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Michelin's Tweel

Een halve eeuw na de uitvinding van de radiaalband presenteert Michelin opnieuw een revolutionair idee: het Tweel. Vergeet kromme velgen, klapbanden en leeglopers want dit is de toekomst van grip en slip verpakt in een Panamarenko-outfit. 1.2 Gigawatts!

Tweel is een samentrekking van Tire en Wheel en wordt in eerste instantie gemonteerd op militaire voertuigen, graafmachines en rolstoelen. Dat de technologie weldegelijk werkt, bewijzen de bedrijven iBOT en Segway die beide met het nieuwe design experimenteren om hun transportmiddellen flexibeler en gebruiksvriendelijker te maken. Zover, zo goed zal u denken, maar waarom zou een esthetisch verantwoord autopubliek van een set blinkende alu’s afzien?

Volgens Michelin zijn de voordelen van het Tweel onmiskenbaar; het wegvallen van de pneumatische band veroorlooft een individuele velgafstelling die het weggedrag alleen ten goede zal komen. Zowel de flexibele buitenrand als de meegevende spaken ontlasten de ophanging en zorgen voor een precieze controle van elk afzonderlijk wiel. Ook oneffenheden, diepe gaten en rondslingerend afval slagen er niet in een blijvende indruk te maken op deze Franse uitvinding.

Het gadget van de eeuw? Misschien wel, want het Tweel is veiliger, presteert beter en moet in principe nooit vervangen worden. Blijft alleen de vraag hoeveel deze NASA-technologie zal kosten en wie er een fatsoenlijk design voor kan bedenken. Met die twee vraagtekens van de baan zou dit wel eens het beste kunnen zijn wat er ooit uit Frankrijk gekomen is… na het bubbelende druivensap welteverstaan.