Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op één of andere manier blijft ze mij achtervolgen, die onverwachte sprintnederlaag van 1987. Niet tegen een 911 of een andere usual suspect, maar tegen een ordinaire Citroën BX aan de verkeerlichten. Toegegeven, het was één van de minder courante GTI-versies met 160pk uit een atmosferische 1.9, maar zelfs die zou je geen stoplichtensprint in 7.9 seconden toedichten. Kan je nagaan hoe ik mij voelde toen ik vanochtend (oftewel 21 jaar later) ontdekte dat er nog een snellere BX-variant bestaat: de BX4TC. 200 keer gebouwd als homologatie voor de doodgeboren BX Groep B zouden er vandaag nog zo’n 30 exemplaren rondrijden, stuk voor stuk met vierwielaandrijving en 200pk. Dat die onderhand grof geld opbrengen, is een understatement van formaat; Citroën deed er vlak na de mislukte rallydeelname alles aan om de verkochte exemplaren terug te kopen en stiekem te slopen. Wat me samen met dat jeugdtrauma tot volgende conclusie brengt: de BX4TC is één van de coolste homologatie-exponenten uit de wilde jaren ’80. Ontdek er meer over met het weinige beeldmateriaal dat ervan rest: