Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op het eerste gezicht heeft Isle of Man, een klein eilandje in de Ierse zee, niets bijzonders te bieden. Mooie landschappen, dat wel, maar die vind je op de andere Britse eilanden ook. Maar Isle of Man is niet zomaar een Brits eiland. Hoewel de Queen er de plak zwaait, leven de inwoners er volgens de wetten van een eigen lokale regering. Laat die nu even zo vriendelijk geweest zijn om het verkeer buiten de dorpen geen snelheidslimieten op te leggen en je begrijpt waarom dit pittoreske plaatsje zowat het mekka van de petrolheads is geworden. Want terwijl je op de Autobahn geen uitdagende bochten vindt en op de Nordschleife steeds hetzelfde circuit moet afhaspelen, krijg je op Isle of Man een volledig wegennet als speelterrein.

Toch is er nog een andere reden waarom het eiland, vooral bij motorrijders, zo populair is. Al 101 jaar lang worden de straten van Man afgezet voor de jaarlijkse Tourist Trophy, een time trial op een geïmproviseerd circuit van 60,7 kilometer. Aan snelheden boven de 300 km/h vliegen de tweewielers er – vaak letterlijk – door dorpjes, over heuvels en door bossen. En dat alles op een wegdek vol bulten, hobbels en andere onregelmatigheden. Hoe angstaanjagend dat is en hoe veel circuitkennis je hiervoor nodig hebt, zie je in onderstaand filmpje on-board bij David Jefferies, die in 2002 een nieuw ronderecord op zijn naam schreef. Gemiddelde snelheid: 204,81 km/h. Een jaar later zou hij op hetzelfde circuit om het leven komen, wanneer hij aan 260 km/h uitgleed over het oliespoor dat de defecte motor van een andere deelnemer daar had achtergelaten. Live fast, die young…