Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Iedereen kent de Mont Ventoux als een van de zwaarste cols uit de Tour de France. Maar wist je dat er ook gemotoriseerd geracet wordt? De beruchte berg vormt immers het verraderlijke parcours voor een van de manches van het Franse Course de Côte-kampioenschap. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt hierin uitsluitend gereden op sterk hellend terrein, in tijdritten van één tot tien kilometer.

Net als in de rallysport wordt een stuk openbare weg afgesloten voor de race, al laat men in de Course de Côte wel het onverhard links liggen. Dat heeft alles te maken met het soort wagens waaruit het deelnemersveld bestaat. Iedereen kan zich inschrijven met zijn opgefokte hot hatch of oude rallywagen, maar dé smaakmakers – en winnaars – zijn toch steevast de sportprototypes en de eenzitters. Radicals en voormalige Formule 3000-bolides beklimmen aan duizelingwekkende snelheden de smalle bergpaadjes, vaak rakelings langs gapende afgronden. Ondanks de gelijkenissen zou het deze nobele sport zelfs oneer aandoen haar de Isle of Man Tourist Trophy van de vierwielers te noemen, want het terrein is nóg onvergeeflijker.

Hoewel de Course de Côte vooral in Frankrijk populair is, bestaat er ook een in dit landsdeel grotendeels onbekend Belgisch kampioenschap. Om geografische redenen wordt er immers uitsluitend in Wallonië gereden. Drie dagen geleden werd de laatste rit van het 51ste seizoen afgewerkt in Houyet, bij de Ardennenrijder onder u misschien bekend om zijn mooie, bochtige wegen. Jean Schmits haalde er in zijn eenzitter zijn vijfde Belgische titel binnen. Meer info vind je op de officiële website.

Afsluiten zonder enkele adembenemende videobeelden gaat natuurlijk niet na al die lofspraak. Bekijk dus even onderstaande filmpjes voor on-board beelden vanuit een razendsnelle Radical en de F3000 van Lionel Régal, actief in het Franse Course de Côte-kampioenschap.