Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Begin jaren ’90 deponeerde Honda een paardenkop in Ferrari’s bed. En om zeker te zijn dat de Italianen de boodschap begrepen, stoffeerden ze dat dreigement met een nooit gezien ontwikkelingsprogramma op de Nürburgring. Het resultaat was de New Sportscar eXperimental die je ‘s morgens naar de Eifel stuurde om er ‘s middags een achtminutenronde mee te klokken en ‘s avonds weer mee naar huis te rijden; een kunstje dat het steigerende paard vandaag nog altijd niet beheerst – in tegenstelling tot de nieuwe lichting hatchbacks die op de terugweg nog een kar boodschappen laden. Maak kennis met de Ford Focus ST en Opel Astra Nürburgring, respectievelijk goed voor 8:51 en 8:35 op het uitgemolken bergcircuit.

Anno 2008 wordt er geen auto meer gelanceerd zonder Ringtijd. Erger nog: bijna elke persmap vervalt vroeg of laat in een Duits accent dat Jean-Marie Pfaff niet zou misstaan. Qua marketingtruc zit de Astra dus goed (fout); elk paneel pronkt met een Ringsticker of 8:35-chrono die tegelijk naar het voorwielaangedreven ronderecord én de beperkte oplage van 835 exemplaren verwijzen. Maar er is meer. Om de Nürburgring van gewone OPCs te onderscheiden krijgt die – naast witte lak en dito velgen – een nieuwe uitlaat die 15pk en evenveel decibels vrijmaakt. Alleen blijkt ons testexemplaar daar niet mee uitgerust. Navraag bij Opel Nederland resulteert in een goedgeoefende asjemenou? (de Remus wordt in Engeland stiekem in de koffer meegeleverd) terwijl de uitlaat net het coolste van het hele pakket is.

Dat het bij Ford vooral ingenieurs zijn die de plak zwaaien, merk je van meet af aan. Geen opzichtige spoilers of andere addenda maar gewoon een dikkere Focus die – mits je de nucleaire kleur afvinkt – perfect in de massa opgaat. Toegegeven, voor sommigen is de ST visueel te mak. Maar gezien de negatieve connotatie die snelheid vandaag geniet, valt de discrete aanpak perfect te rechtvaardigen. Bovendien volgt er binnenkort een heuse RS-versie die de extroverten gegarandeerd zal betamen. Tot dan doen we het met een introvert interieur dat enkel een paar nieuwe klokken (voor olie- en turbodruk) en Recaro’s voorschotelt. Die krijg je desgewenst in leder maar aan de hogere zitpositie valt niets te doen. Goed dat er voldoende hoofdruimte is.

Maar dat geldt spijtig genoeg niet voor de Astra. Bekijk de foto’s en je begrijpt wat ik bedoel: de Focus is een product van de hogere bouwwijze die Honda met de vorige Civic introduceerde, de Astra het resultaat van een coupé-achtig concept dat veel gladder (en bij uitbreiding: knapper) is maar ook onpraktischer. In de praktijk betekent dat een foutmelding voor iedereen groter dan 1m90 en meteen de reden waarom gehelmde Opel-testers vaak Astra’s met een panoramische voorruit inzetten. Die verhoogt de dakrand met een paar nuttige centimeters maar is niet verkrijgbaar op de snellere OPC-modellen. Nochtans zitten de stoelen nog beter dan die van de Focus en is de pianolak beduidend stijlvoller dan het nep-carbon van Ford.

Eenmaal onderweg houdt de tweespalt aan. De Focus vleit, de Astra bijt. De Ford vloeit, de Opel stoeit – en zo kom je snel tot de conclusie dat beide erin slagen om een pakket neer te zetten dat gaat zoals het er staat. Neem nu de Astra; die gebruikt een opgefokte tweeliter turbo en produceert 240pk om de 1400 kilo zware koets in 6,4 naar de honderd te accelereren (225pk en 6,8 voor de Focus). Maak de som en het OPC-blok zit aan een fantastische 120pk per liter (en nog een slok meer met de onvindbare Remus) wat zich in explosieve prestaties vertaalt. Op voorwaarde dat je de ketel op temperatuur houdt, welteverstaan – want in tegenstelling tot de vlakke koppelcurve van de Focus, heeft de Opel weldegelijk een turbogat. Leer ermee omgaan en Duitsland heerst over de Autobahn.

Wissel de snelweg voor serpentines en de Focus komt langszij. Enerzijds omdat het totaalpakket van chassis en bedieningsorganen zo goed is, anderzijds omdat de Nürburgring een manke pedaalmapping heeft die gasmodulatie bijna onmogelijk maakt. Druk op Sport en het gaspedaal lijkt wel een voetknop die enkel aan of uit kan. Met als gevolg dat iedere bocht een aaneenschakeling wordt van teveel of te weinig vermogen wat vaak in tijdrovend onderstuur resulteert. Nochtans is het weggedrag van de 835 meer dan op maat; vederlichte ATS-velgen (3 kilo minder per hoek), Dunlop Sport Maxx-banden en een kleine spoorverbreding zorgen voor een ultradirecte voortrein, massa’s grip en een weggedrag dat zowel onderhoudend als veilig is. Doe er nog een set topremmen bij en enkel het gevoelloze stuur is vatbaar voor kritiek.

Focus je aandacht op de Ford en er valt bitterweinig te lamenteren. Want dat is een wagen die vanaf de eerste meter goed zit. Naar analogie met de buitenkant zijn er geen franjes, geen sportknoppen en nog minder irritaties om het rijplezier te devalueren. Zelfs de 2.5 turbo van Volvo (die in de C30 T5 wel zingt maar niet klinkt) mag in de Focus eindelijk schitteren zoals het een vijfcilinder betaamt (denk klassieke Quattro’s en je komt in de buurt). En dat allemaal dankzij een plastic buisje van 10 cent tussen airbox en plenum. Zie je nu wat ik bedoel met ingenieurs die de plak zwaaien? Dat je in de ST meteen sneller bent dan in een NSX is mooi meegneomen, maar meteen ook de essentie van deze vergelijkende test tussen een geraffineerde Ford en hooliganeske Opel: de Astra moet je leren, de Focus laten flatteren.

Het feit alleen dat Opel de ballen heeft om een compromisloze racer als de OPCn te realiseren, verdient alle lof. Of dat van de Astra ook een topper maakt, hangt van je eigen temperament af. Iedere rit is immers een poging om de ruwe diamant te polijsten en je grenzen te verleggen, om de Opel te controleren en je eigen te beheersen. Daartegen is de Focus bijna ordinair (zeker als vijfdeurs), tot je ontdekt dat hij niet alleen beter door de file maar ook harder door de bocht gaat – voor 6.000€ minder. En laat dat nu net de essentie van een multigetalenteerde hot hatch zijn.

[Foto’s: Ken Divjak – Meer info op Ford.be & Opel.nl]