Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Terugblikkend op 2008 heb ik mij zeker aan één omissie bezondigd: de VW Scirocco 2.0TFSI. Niet in het minst omdat ik de stilistische impact van de derde generatie Scirocco eerder beperkt vind; verre van lelijk heeft die net iets teveel van een platgeslagen Golf om met de knapperds van dit jaar mee te kunnen. Daarnaast speelt ook het feit dat D’Ieteren, de Belgische invoerder voor alle dingen VAG, nog altijd geen internetconnectie heeft en Djivy.be dus gewoon niet kent. Al troost ik mezelf met het gerucht dat zelfs ingeburgerde journalisten er vaak op een veelzeggende ‘Qui?’ onthaald worden… Om maar te zeggen dat de magie van de Scirocco niet in foto’s of PR, maar in zijn briljante rijgedrag schuilt.

Getuige daarvan de eindscores die deze coupé hatchback in topbladen behaalde: een achtste plaats in Evo Magazine (“VW’s Scirocco is hard to criticise – in fact you can’t really say there’s anything wrong with it at all”), een zevende stek in Car (“Underestimate it at your peril – this car is one of the best affordable performance cars you can buy”) en een derde plaats in Performance Car (“It was a revelation on the track – faster than almost everything in the horrendous rain and always keen and engaging in the dry”). Verre van mis in het bijzijn van M’s, RS’en en Abarths die zowel praktisch als kwalitatief het onderspit moeten delven. En dat met een prijskaartje van 26.500€ rond.

Ook flatterend is het onderhuidse werk dat in de Scirocco steekt. Want beter dan de mechaniek van de Golf V GTI integraal over te nemen, werd het tweeliter turboblok drastisch onder handen genomen om nog linearder (lees: bijna atmosferisch) te presteren terwijl Adaptive Chassis Control (computegetuurde dempers om het onderstel optimaal te laten reageren) standaard werd. Dat en het lagere gewicht(spunt) maken de 2.0TSI kennelijk beter dan de Golf GTI die overal vijf sterren geniet. Tijd om een zesde ster te overwegen?

Bewijsmateriaal in bijlage.

[Foto: strasnonesto]