Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

The Italian Job (2003)

Als je de helft van je leven in auto’s doorbrengt en er de andere helft over schrijft, kan het al eens gebeuren dat je niet veel tijd over hebt voor mondaine activiteiten passiviteiten als tv-kijken. Voor een goede film durf ik echter al eens een uitzondering maken – en af en toe ook voor een minder geslaagd exemplaar. Eergisteren werd The Italian Job uitgezonden. Niet het briljante origineel uit het memorabele jaar soixante-neuf, maar de remake uit 2003 met ‘Marky Mark’ Wahlberg in de hoofdrol. Maar goed, hij wordt bijgestaan door fulltime hottie en oscarwinnares Charlize Theron en drie Mini’s, dus wat kan er fout lopen?

Nogal wat, zo blijkt. Laten we even door de vingers zien dat alleen het eerste kwartier van de film zich effectief in Italië afspeelt – The American Job klinkt nu eenmaal niet zo appetijtelijk. Storender is het feit dat de sterrencast haast op automatische piloot de tweedimensionale rolletjes lijkt te vertolken. Vooral posterboy Wahlberg kan in de verste verte het charisma van Michael Caine niet evenaren. Het gevolg is dat de film zichzelf te serieus neemt: daar waar er in het origineel steeds een cynische ondertoon aanwezig was (denk maar aan de legendarische eindscène), probeert de remake het absurde maar plezierige thema – een roof plegen in volle stadsdrukte met Mini’s als dartele vluchtwagens – als een realistisch plan voor te stellen. Voeg daar nog enkele ondoordachte plotwendingen bij en van een slimme heist movie is nog weinig sprake. Als langgerekte Minireclame kan deze blockbuster echter wel tellen; het zijn dan ook vooral de achtervolgingsscènes die wel het bekijken waard zijn. Onze tip: huur een dvd van de échte Italian Job uit 1969 en koop een Mini. Hoezo, subliminale beïnvloeding?

Bij wijze van voorsmaakje: de superieure Mini-achtervolging uit het origineel en de al even memorabele openingsscène met een Lamborghini Miura.