Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Klassiekers op het circuit: het lonkt nog naar gentlemen drivers. Competitief, assertief – niet te agressief. Mijn eerste circuitervaring met een klassieker gaat al even terug. Het was met een ’81 Porsche 911SC dat het die middag in 2003 richting Spa ging. Op zich al niet mis, een luchtgekoelde zescilinder in de rug. Maar enkele rondjes als passagier van piloot Roel Coumans in een Triumph TR4 van Red Baron Classic Racing Team deed de Duitser definitief vergeten. Oh jawel.

Klassiekers op een nat circuit zijn zowaar nog uitdagender. Voor de toeschouwer spektakel. Voor de piloot keihard werken… Getuige deze on board video van Healey-autoriteit Denis Welch op Donington Park. Na een slechte training start de Big Healey helemaal achteraan en probeert – met succes – op te klimmen. Eerst een rondje warmen en op ongeveer 3’00” volgas. Het overstuurde is echt zo. Ik heb het over het kabaal in de cabine. (Luister ook naar de zes-cilinder-symfonie bij het terugschakelen op 4’40”). Al doet de achteras ook haar best (4’50”). Op 34’30” vindt de rijderswissel plaats: Jeremy Welch geeft het stuur door aan Denis Welch. Merk de zilveren E-Type op die sneller de pitlane uitraakt. De Jag blijft op kop. Maar Denis Welch pakt de snelste rondetijd als het asfalt droger wordt naarmate de race vordert.

Hier is meer dan één uur (!) klassiek raceplezier: