Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op de Goodwood Revival is het nog even wachten. Al is de Calais-Dover overzet reeds gereserveerd voor eind september. Het is de retro omkadering die het ‘m daar doet: wagens, kleding, circuit – alles revived. Een sfeer waaraan onderstaand reclamefilmpje voor Austin-Healey’s kleinste doet denken. John Bolster becommentarieert in perfect stijf Engels hoe Roy Salvadori de in ’58 nagelnieuwe Frogeye Sprite test.

Salvadori was van ’52 tot ’62 met erg beperkt succes actief in de Formule 1. Later zou hij voor Aston-Martin nog deelnemen aan de 24 Heures du Mans. In de tweede helft van de jaren ’60 keert hij kort terug naar de Formule 1 als manager van het Cooper team. Hier onderwerpt hij de Sprite aan enkele wet laps op Silverstone. “There’s no sign of break-away even in the wet.”, probeert Bolster te overtuigen in Vicki Butler-Henderson stijl. I’m not impressed… 43 paarden (waaronder waarschijnlijk enkele ezels) en 948cc van het A-series blok. En toch is de Sprite ook vandaag nog veel meer sportwagen dan waar de huidige marketingvossen met dat begrip morsen. Eenvoudig, robuust, puur en bedoeld als een sportwagentje that a chap could keep in his bike shed.

Negeer de eerste 25 seconden – and enjoy, ladies and gents.