Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

bbcdagenham_512_288

De timing zit pijnlijk juist. 80 jaar nadat de eerste funderingen voor de Engelse Ford-fabriek in Dagenham werden gegoten, scheert de werkloosheid hoge toppen. De crisis treft de autosector. Hard. Werknemers vrezen voor hun jobs. Ook de zowat 2000 arbeiders die nog dieselmotoren bouwen in Dagenham, op een fabrieksterrein dat ooit 50.000 mensen tewerkstelde in de jaren vijftig. Veel van dat terrein staat nu vol met Fords die wachten tot de lentemoeheid van de markt wegebt. De slapende wagens werden veel verder dan Dagenham geassembleerd: zeven jaar geleden kwamen de productielijnen er tot een halt en verhuisden naar Duitsland en Spanje.

Vanavond om 21.00u zendt BBC2 Ford’s Dagenham Dream uit. De 60 minuten durende reportage van Chris Arnot premièrde in maart op BBC4 en schetst een beeld van de bekende Ford-plant. Dagenham bouwde auto’s die de American Dream nastreefden. “Voor de jonge generatie van toen waren modellen als de Zephyr, de Capri en de Cortina pure rock ‘n’ roll.”, lees ik in de tv-gids. De Cortina, in Lotus-guise, is dat vast en zeker nog steeds. En -gniffel- ben ik ergens te lande(n) een rijtest op het spoor?

[Bronnen: The Guardian, BBC2]