Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ford Ka vs Fiat 500

Het is een publiek geheim dat ik met een Fiat 500 over landweggetjes en driebaansvakken sjees – vrolijk, eigenzinnig en flitsend. En laat dat nu net de adjectieven zijn die Ford bij de voorstelling van de nieuwe Ka citeert. Het ideale excuus om een vergelijkende test te ensceneren dus, zeker nu bondgirl Olga Kurylenko haar James heeft afgezet en de stoere stadmus op de DRIVR-redactie heeft gedropt. Speciaal opdat ik een eigen James aan de haak kan slaan.

Ford Ka

Toen Ford het eerste model Ka in 1996 lanceerde, was de auto talk of the town. Het stadswagentje viel op door zijn olijke kleuren en speels design, een ware innovatie tussen het bekende filegrijs. Dik twaalf jaar later was het hoog tijd voor een grondige restyling van Ford’s kleinste, en zodoende kreeg de wereld eind 2008 het geboortekaartje van de nieuwe Ka in de brievenbus – met een stoerder design maar nog altijd opvallende kleuren. Net als ons technoblauw Titanium-exemplaar met een 1.3 TDCi-motor en 75pk.

Fiat 500

Ford steekt het niet onder stoelen of banken: de Ka is het kleine zusje van de Fiat 500. Motor, chassis, remmen en zelfs de stuurinrichting komen uit Turijn.  Het design stamt dan weer van Ford’s eigen Kinetic Design-studio, maar dat hadden ze misschien beter ook aan de Italianen overgelaten. Voetgangers, autobestuurders, fietsers… alle weggebruikers kijken op wanneer er een Cinquecento passeert. Dit herboren en hertekend icoon is niet alleen opvallend, maar heeft ook een elegante, ietwat stoere en toch ook schattige belijning. Ford’s nieuwe Ka stapt af van dat olijke design en gaat voor pittig en stoer zonder uit de band te springen. Een veilige keuze in tijden van crisis?

Ford Ka

Eveneens geleend van de 500 is de mogelijkheid om je Ford Ka te pimpen. Met stickers, kleuren en een aanpasbaar interieur kan je je auto een persoonlijke toets meegeven terwijl er voor het koetswerk drie pakketten bestaan. Afhankelijk van het gekozen type zijn er ook grafische elementen om die persoonlijke lijn binnenin de wagen door te trekken.

Ford Ka

Toegegeven: ik prefereer Italiaanse flair als het op wagens aankomt. Bijgevolg is het meer dan een dag wennen aan de uitpuilende middenconsole, de boomerangachtige deurgrepen (verwijzend naar het Ka-logo) en de saaie boordinstrumenten die het interieur van de Ka domineren. Een kwestie van smaak en goesting, want verder hoor je me niet klagen over de beschikbare binnenruimte. De voorzetels zijn zelfs zo comfortabel dat ik initieel weigerde om uit te stappen en serieus overwoog om erin te overnachten. Achteraan omschrijf je best als knus met net genoeg ruimte voor twee Bonds van 1m70. De koffer is verder erg ruim voor een kleine auto en laat zich nog uitbreiden dankzij een neerklappende achterbank.

Ford Ka

Essentie van de shopOut was echter te achterhalen hoe dit stadswagentje rijdt. Daarom ging ik op weg richting stadscentrum, de natuurlijke habitat van dit type auto. Eerste indruk? De Ka stelt niet teleur en beweegt vlot en gezwind in het drukke stadsverkeer. Parkeren is dankzij de kleine afmetingen en de elektrische stuurbekrachtiging a piece of cake – toch wel essentieel als er een rij ongeduldige shoppers achter je staat te claxonneren, de standplaats voorzien is op een Smart en parkeren niet meteen je grootste talent is. Minder handig is dat de koffer enkel te openen valt met de contactsleutel: er is geen drukknop op de kofferklep. Bij elke boodschap moet je de motor dus stilleggen om vervolgens uit te stappen en de koffer te openen met de sleutel. Telkens opnieuw. Geloof me, op een goede shopOut wekt dat ergernis. Terwijl het nochtans geen sinecure voor een autobouwer is om daar een mouw aan te passen. Fiats 500 heeft het toch ook?

Fiat 500

Remmen, optrekken, remmen, optrekken… zwierig door het stadscentrum flaneren is een koud kunstje, dus rij ik naar de stadsrand om eens te voelen hoe de Ka zich daar gedraagt. En ja hoor, Ford is nog steeds Ford: de Ka manoeuvreert gezwind in de bochten en heeft een uitstekende wegligging – een punt dat bij de Fiat 500 voor verbetering vatbaar is. Rij je daarmee op een pokdalig wegdek en moet je een bocht nemen, dan mag je moeite doen om niet op het andere rijvak te hobbelen. De Ka lijkt dit niet eens gewaar te worden of reageert er althans nauwelijks op. Net zoals het een Ford-chassis betaamt.

Ford Ka

Voor een stille rit ben je bij de Ka dan weer aan het foute adres. Zelfs als je rustig rijdt – wat in een shopping area wel eens voorvalt – krijg je het voortdurende gebrom van de motor als soundtrack erbij. In dat opzicht is Fiats 500 de meerdere want rustiger. Maar laat dat geen doorslaggevend argument zijn; de nieuwe Ford Ka is een vlotte wagen die het goed doet in de stad én daarbuiten. De auto heeft een stoer karakter en een uitstekende, vinnige wegligging wat hem zeker aantrekkelijk maakt. Opvallen doet hij minder dan zijn Italiaanse tegenhanger, die qua design een aantal mijl boven Fords creatie uitsteekt. Een Ka met 1.2 benzinemotor heb je vanaf 9.500 euro terwijl deze dieselversie 11.500 euro kost. Voor de vergelijkbare 1.3 Mjet in de Fiat 500 betaal je 13.555 euro oftewel een flinke duit meer. Aan jullie de keus tussen rijdynamiek en stijl.

Ford Ka vs Fiat 500

[Foto’s: Jeroen Peeters]

FORD KA 1.3 TDCI

Plus Min
+ Wegligging – Lawaaierige dieselmotor
+ Comfort vooraan – Benepen achterin
+ Ruime koffer – Openen koffer
+ Prijs – Minder flair dan een 500

Weggecijferd

Motor 1.3 4-in-lijn turbodiesel
Aandrijving Voorwielen
Vermogen 75 pk
Koppel 145 Nm
Gewicht 1055 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 13,1 s
Topsnelheid 161 km/h
Gem. testverbruik 5,1 l/100 km
Prijs 11.500 euro
Fiscale PK 7

Verdict

6 op 10FIAT 500 1.3 MJET

Plus Min
+ Designicoon – Pogoënd weggedrag
+ Rijcomfort – Plaats achterin
+ Geluid – Duurder dan Ka
+ Interieurbeleving – Minder unisex

Weggecijferd

Motor 1.3 4-in-lijn turbodiesel
Aandrijving Voorwielen
Vermogen 75 pk
Koppel 145 Nm
Gewicht 980 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 15,5 s
Topsnelheid 167 km/h
Gem. testverbruik 5,2 l/100 km
Prijs 13.555 euro
Fiscale PK 7

Verdict

6 op 10