Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

EDIT: En toen waren ze al met vier…

Bij de conceptie van DRIVR stond er één ding centraal: lezers actief laten deelnemen aan dit webzine. Dat kon totnogtoe via de commentaarfunctie bij artikels, onze fanpagina op Facebook, de abodienst van Twitter of een doodgewone e-mail aan de redactie. Maar dat zijn anno 2009 eerder gewone dan vernieuwende manieren om een publicatie interactiever te maken. Daarom lanceren we vandaag onze Post-It rubriek waar iedereen ongegeneerd zijn ei kwijt kan, of het nu een interessante video dan wel een onderbouwd artikel betreft – de Gastbijdrages staan open voor inzendingen. En hieronder lees je hoe dat in zijn werk gaat.

STAP 1: Registreren

Wil je een bijdrage aan DRIVR leveren, dan moet je eerst een profiel aanmaken. Daarvoor klik je boven in de navigatie op Post-It om erna in de rechterbalk Registreer te selecteren. Je krijgt dan volgend scherm te zien:

registratiescherm

Belangrijk daarbij is dat je een geldig e-mailadres achterlaat om je login-paswoord te ontvangen (automatisch gegenereerd door WordPress). Username, First Name en Last Name zijn eveneens verplicht maar kunnen desgewenst aliassen zijn. Heb je verder geen eigen website of inspiratie om iets over jezelf te schrijven, dan mogen die velden oningevuld blijven.

STAP 2: Activeren

Na registratie met een werkend e-mailadres ontvang je de gekozen login met het nieuwe paswoord per e-mail (de titel is [DRIVr] Your username and password). Klik op de bijgeleverde link, voer je codes in en je belandt op volgende pagina waar je meteen aan de slag kan:

admin

STAP 3: Bijdragen

Naar de tekstverwerker

Eenmaal geregistreerd kan je rechtstreeks naar het edit-scherm door bovenaan Post-It te kiezen en daarna in de rechterkolom Dashboard te selecteren, vlak onder je welkomstbericht. Kies bovenaan links voor Add New en de gekende tekstverwerker verschijnt:

adminfotoupload

Foto’s uploaden en invoegen

Titel en tekst invoegen is eenvoudig, maar om foto’s op te laden moet je via de beeld-editor passeren. Die activeer je via het linker diaraampje (zie vorige screenshot), vlak boven de knopjes om je tekstformaat aan te passen. Klik erop en volgende interface verschijnt:

adminfotos

Tip: bewaar de te gebruiken beelden altijd eerst lokaal op je computer (500 pixels breed) om te vermijden dat je bericht ooit zonder foto’s komt te staan. Klik op Select Files (de optie From Computer staat standaard actief) en kies het gewenste beeld waarna volgend scherm verschijnt:

adminfotos2

Zorg enkel dat de in te voegen resolutie beneden op Large staat (500px) waarna je gewoon op Insert into Post klikt en klaar is kees – het beeld staat gehost bij DRIVR en is meteen aan je bericht toegevoegd.

Let wel: als je beelden van derden gebruikt, check dan altijd eerst of het mag en vermeld de fotograaf en/of bron onderaan je bericht. Discrete copyright-vermeldingen op foto’s zijn toegestaan.

Video en andere complexe html-code invoegen

Wil je daarentegen geen foto’s maar video of andere complexe HTML-code invoegen, dan loont het om de teksteditor rechtsboven op HTML te zetten om de code correct te laten renderen:

adminhtml

Schrijf altijd minimaal één alinea tekst

Verder willen we alle bijdragers vragen om op zijn minst één korte alinea tekst te schrijven opdat het design van DRIVR gerespecteerd blijft – ook bij video’s, slideshows en andere. Maximumbeperkingen zijn er niet, al moet je wel een serieuze krak zijn om meer dan 800 woorden online verteerbaar te houden. Kortom: minimaal één alinea, maximaal veel meer.

STAP 4: Moderatie

Submit for Review

Is je bericht eenmaal klaar (je kan het resultaat altijd controleren door op de Preview-knop rechtsboven te klikken), dan klik je op Submit for Review om je bericht aan de redactie door te spelen:

adminsubmitpreview

Elk bericht wordt namelijk gemodereerd op inhoud, layout en eventuele coderingsfouten opdat het binnen de 24 uur online kan met de nodige thumbnail en categorie-aanduiding.

Afgekeurde berichten

De redactie behoudt zich het recht voor om eenderwelk bericht af te keuren. Is dat het geval, dan ontvangt de auteur een e-mail met daarin de vraag tot aanpassing of volledige afkeuring wegens aangeduide redenen. Dat gezegd zouden alle berichten in de lijn van DRIVR absoluut geen problemen mogen opleveren. Bij twijfel raadpleeg je best de beperkingen hieronder.

Beperkingen op berichten

In principe zijn alle gastbijdrages toegestaan op DRIVR, zolang ze maar op één of andere manier met octaan te rijmen vallen. Wel voorzien we een beperking van één verwijzende link naar een externe site – of dat nu de persoonlijke pagina van de auteur dan wel een commerciële instantie of andere autosite is. Onze voorkeur gaat trouwens uit naar berichten an sich beter dan verwijzingen naar artikels van derden. Citeer je die in je tekst, gebruik dan aanhalingstekens om je eigen schrijfwerk duidelijk te onderscheiden van het citaat. ‘Lees de rest’-links zijn ook te vermijden – ter bevordering van het leesgemak streven we naar de publicatie van volledige artikels.

Verder dienen de Gastbijdrages ook niet als gratis reclamepagina voor adverteerders. Want als de inhoud niet bijdraagt aan dit webzine of diens lezerschap, dan zal het bericht onverwijld geweigerd worden. Meteen de reden waarom alle Post-Its gemodereerd worden.

Foto’s

Zoals hierboven vermeld staat er een beperking op de afmeting van foto’s: 500 pixels voor de langste zijde. Ook het aantal foto’s per post is beperkt tot 10 stuks – tenzij je ze van je eigen webruimte laadt (op Flickr bijvoorbeeld) en als SlideShow in het artikel plakt.

Bronverwijzingen op de beelden zelf (met URL erin) kunnen maar enkel discreet in een benedenhoek. Voor de foto’s geldt trouwens dezelfde linkregel als voor de tekst: één externe link per bericht, of die nu achter een foto dan wel achter een woord zit.

Mogelijke onderwerpen

Niet-exhaustief:

  • Stel je eigen wagen voor op DRIVR
  • Kondig een cool evenement aan (ook voor organisatoren)
  • Publiceer een rijtest
  • Schrijf een column
  • Reageer uitgebreid op een DRIVR-artikel
  • Toon je autofotografie aan gelijkgezinden
  • Zet je DRIVRs Car te koop (niet voor handelaars)
  • Presenteer een blogpost van je eigen site aan een ander publiek
  • Vraag (technisch) advies aan het DRIVR-lezerschap
  • Breng een knappe video onder de aandacht

STAP 5: Gepubliceerd

Eenmaal gemodereerd verschijnt je bijdrage integraal en voor altijd op DRIVRs Post-It-pagina, waar iedereen erop kan reageren. Sterker nog: de beste inzendingen krijgen een plaats in de feature-carroussel op de homepage om nog meer aandacht te trekken. Presteer dat consequent, en je maakt kans om naar de voorpagina te promoveren en volwaardig lid van de redactie te worden. Want wie (goed) schrijft, die blijft.

Disclaimer

Ondanks het feit dat alle gastbijdrages gemodereerd worden, distantieert DRIVR zich consequent van de ingenomen standpunten die niet noodzakelijk op één lijn met die van de redactie liggen. Tevens wijzen we elke verantwoordelijkheid af voor de inhoud van of acties op sites waarnaar in bijdrages of commentaren verwezen wordt. DRIVR is ook niet aansprakelijk voor al dan niet bevredigende interacties of (commerciële) relaties tussen lezers naar aanleiding van een publicatie.

Vragen?

Alle technische of inhoudelijke vragen kunnen in de comments van deze handleiding terecht. Persoonlijk contact opnemen met de redactie kan verder ook via ken(apestaartje)drivr(punt)be – al ben je ongetwijfeld sneller geholpen in de commentaren hieronder.

Veel schrijfgenot toegewenst en spread the word!