Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie al eens octaanexploten heeft gefilmd, weet dat het resultaat in het beste geval naar de Ziekte van Parkinson neigt. Dat komt omdat zelfs kleine camera’s te zwaar zijn om schokvrij op een zuignap te functioneren, ook al klem je een stabiliserende statiefbuis tussen de achtervensters. “Maar wacht eens even”, hoor ik de video-amateurs al knorren, “hoe doen ze dat dan bij Top Gear en consorten?” Heel eenvoudig: met een professionele setup die de lens, de opname-eenheid en het preview-scherm niet geïntegreerd maar afzonderlijk inzet. Alleen spijtig dat zo’n systemen totnogtoe gemakkelijk 5.000€ kostten. Met de nadruk op totnogtoe.

sonycarcam

Grote foto, kleine afmetingen: 37 x 42,5 x 86,5 millimeter

Sinds februari biedt Sony namelijk een prosumerversie van de Top Gear-camera’s aan: de HXR-MC1P. Een tongbreker van formaat, maar wel één die HD-resoluties (1920 x 1080) combineert met een tienvoudige zoom en ingebouwde microfoon. Bovendien zijn de lenzen verwisselbaar – altijd interessant om zowel het interieur als de straat in beeld te krijgen – en kunnen er 16 Gig-flashkaarten is. Weliswaar enkel van Sony.

Als doelpubliek ziet de elektronicagigant iedereen die ‘mobiliteit’ wil vastleggen – of dat nu fietsers, motards of bestuurders zijn. Daarom noemen ze de HXR-MC1P een POV of Point of View-camera. En dat is – in combinatie met de steeds courantere telemetrie-software via GPS – een gedroomde aanvulling op de circuitcuitrusting. Quanta kosta? Pakweg 2.500€ oftewel de helft van de goedkoopste systemen die totnogtoe beschikbaar waren. Dus wie sponsort ons?

Product-info en toepassingen

Sony HXR-MC1P in combinatie met GPS-telemetrie

Share Button