Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

OPGELET: Aan deze gastbijdrage hangt een disclaimer vast!

Op 25 en 26 april organiseerde de Scrapers Carclub S.I.N.S. 3 in de oktoberhallen in Wieze. Eén van de grootste internationale bijeenkomsten voor traditionele jaren ’50 en ’60 hot rods en customs.

Zelf eerder in de Citroënoldtimersfeer vertoevend, leken mij die mannen wat rebels. Een bende stoere kerels bij elkaar die de échte jaren ’50-klederdracht ingeruild hebben voor een overdreven variant met kettingen en tatoeages. Dat vooroordeel klopte gedeeltelijk maar daar ga ik niet verder over uitwijden. Het gaat hier tenslotte om de auto’s.

sins

De kwaliteit van de voertuigen op de parking sloeg een beetje tegen. De reden was logisch: de beste Europese hot rods en customs stonden al binnen in de hal. De sfeervolle oktoberhallen zorgden zelfs binnen voor een fijn meetinggevoel. De geëxposeerde auto’s katapulteren je terug in de tijd naar de echte customshows van betere tijden. Toen een aangepaste automobiel nog niet uit een catalogus kwam en staven smeertin over lasnaden vloeiden.

sins7

Binnen blonken de Moondiscs en gepolierde kleppendeksels. Een gevoel van puur vakmanschap straalt van de auto’s af. Van heel strak in de lak tot iets minder strak. Het verschil is dat het niet verborgen wordt als het niet strak is. In de jaren ’50 werd die Ford A van ’32 in veel gevallen ook niet gerestaureerd alvorens er een hot rod van te maken. Eerlijke auto’s, meer moet dat niet zijn.

sins6

sins10

Naast de auto’s stonden er natuurlijk motoren en ook fietsen. Jammer genoeg geen enkele authentieke Cruiser zoals die van de jaren ’30 tot de jaren ’50 in Amerika gemaakt werden maar hedendaagse fietsen zoals te vinden in de lokale Cruisershop en onder de poep van een hippe 16-jarige. Dat 2009-retrosfeertje is nu net wat hier niét past. En dat moet dan het meest geweldige zijn aan de hele show. Het woord retro is niet van toepassing, je bent gewoon in de jaren ’50.

Share Button