Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het was ons bij ons recente bezoek over het Kanaal al opgevallen: de Britten zijn gek op sportwagens. Ook Honda-tuner Mugen heeft dat gemerkt, want deze herfst brengt het in de UK een gestripte circuitversie van de Europese Civic Type-R op de markt. In het vizier: de Renault Mégane R26.R die we een dikke maand geleden nog bekroonden met een topscore van vijf R‘s.

Mugen Civic Type R

Mugen is verbonden aan Honda zoals Abarth aan FIAT: alle ingrepen gebeuren in samenspraak met het donorbedrijf, maar als apart merk mag de tuner wel zijn eigen koers varen. In het Japanse vaderland leverde dat voor de (vierdeurs) Civic al een vermogenstoename tot 240 pk en een complete ophangingsmake-over op in de vorm van de Civic RR. Hoewel die nooit in Europa gecommercialiseerd is, slaagden enkele Britse enthousiastelingen erin hun exemplaar via onofficiële kanalen te importeren – ongetwijfeld voor een flinke meerkost.

Mugen Civic Type R

Tel daarbij nog de populariteit van Renaults hardcore R26.R in hot hatch-minnend Groot-Brittannië en voor Mugen was het duidelijk: de Britten verdienden hun eigen radicale Civic. De plannen werden goedgekeurd door Honda en ziedaar, deze herfst staat de Euro-spec (lees: driedeurs) Mugen Civic Type-R in de overzeese showrooms. Net als de Japanse RR 40 pk sterker dan onze standaard Type-R, maar opmerkelijk genoeg ook een achterbank en behoorlijk wat uitrusting armer. Nieuwe velgen en een bodykit uit carbon moeten het gewicht verder helpen drukken, terwijl ander rubber in samenwerking met een herziene ophanging de nodige grip genereert. En dat alles als totaalpakket van zo’n 35.000 pond óf als tuning kit voor de stock Type-R.

Nog belangrijker: Mugen zou van plan zijn om nog een hele rist andere sportversies te introduceren. Hopelijk dan ook in de rest van Europa; anders wordt het misschien toch eens tijd om een exemplaar van ‘Links rijden voor dummies’ te bestellen…

Share Button