Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

O nee. We gaan het hier niet hebben over het feit dat de nieuwe Astra op het Salon van Frankfurt wordt voorgesteld. Of dat die in december al te koop is met een bataljon diesels tussen de 95 en 160pk (meestal aan een zesbak gekoppeld) en een rist moderne benzines die geregeld de 100pk/liter raken. Evenmin behandelen we de informele make-over van de geslaagde Insignia-lijnen, of het feit dat de wielbasis van de nieuwe 71mm (geeuw) langer is dan die van de oude. Want dat gepreek las je eergisteren al in de gerenommeerde autopers.

2010astra1

Veel interessanter wordt het wanneer we de marketingstrategie van Opel onder de loep nemen. Die beleefde een tweede jeugd toen de reclamejongens maanden voor de lancering van de Insignia zelf een foto van een afgeplakt prototype de wereld instuurden, en die beproefde machine draait alweer op volle toeren. Zo verspreidde de PR-afdeling van GM vanmorgen een video vanop het Britse Millbrook op (‘t is momenteel druk op de Alpine Road…) waarbij Fabrizio Giovanardi achter een Golf VI en Ford Focus aangaat – respectievelijk de beste allrounder én beste DRIVRs-hatch van het moment:

Onderhoudzame beelden, dat zeker – maar wat kunnen we ervan leren? Ten eerste: dat GM/Opel ondanks een – op zijn zachtst uitgedrukt – nakende herstructering nog altijd een stel serieuze cojones aan zijn lijf heeft, want vergelijkende reclame is meestal not done in autokringen. Ten tweede dat het Delta-platform – dat onder de Chevrolet Cruze debuteert en ook de elektrische Ampera/Volt  onderbouwt – resoluut op rijplezier bedacht is, ondanks het feit dat de gebruikte achteras niet aan het multilink-arrangement van de genietbare Focus kan tippen. En ten derde dat de optioneel elektronische FlexRide-dempers en bovenvermelde 100pk/literblokken de perfecte voorbode van de volgende OPC driedeurs zijn .

2010astra2

Die staat samen met de Sport Tourer gepland voor volgend jaar en zou zomaar even 270pk moeten produceren – met de nadruk op ‘gepland’ en ‘zou’ want geen kat die vandaag weet wat de investeerdersgroep Magna met Opel van plan is. Feit is dat de Opelaners er meer dan ooit klaar voor zijn; ze zouden er zelfs aan denken om de manke pedaalmapping van de huidige Astra OPC aan te passen om écht in de RS-regionen mee te kunnen spelen. En dat weze hen verdorie gegund met nieuwkomers als deze.