Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Na lange rellen rond de budgetlimiet voor volgend jaar leek gisteren eindelijk een compromis bereikt in het Formule 1-wereldje. De FIA verhoogde de grens van 45 miljoen naar 100 miljoen euro per renstal en ook de technische reglementen werden versoepeld. “Uitstel van executie”, vinden de teams, want in 2011 moet nog steeds naar de oorspronkelijk vooropgestelde norm gestreefd worden. Dat is voor velen onaanvaardbaar, want het raakt aan de status van de F1 als koninginneklasse van de autosport. En dus gebeurde wat niemand echt had zien aankomen: de acht teams verenigd in de FOTA hebben besloten vanaf volgend jaar met hun eigen kampioenschap te starten.

FOTA

Concreet gaat het om Brawn GP, BMW-Sauber, Ferrari, McLaren, Red Bull, Renault, Toro Rosso en Toyota die eruit trekken. Hun nieuwe WK zal naar eigen zeggen beter de waarden van de deelnemers en hun partners reflecteren en bovendien luisteren naar de fans – ticketprijzen moeten bijvoorbeeld overal omlaag. Kostenbesparing verdwijnt niet van de agenda, alleen zal die verlopen volgens de wensen en noden van de teams. De bedoeling blijft echter om open te staan voor deelname van nieuwe spelers.

Blijft de vraag nog wat er zal gebeuren met de Formule 1. De populairste motorsport ter wereld blijft zonder zijn kopstukken onthoofd achter; alleen Williams en Force India hebben zich ingeschreven voor het komende seizoen. Daarnaast staan (stonden?) er wel al enkele nieuwe teams te springen om mee te doen, waarvan waarschijnlijk enkel US F1, Campos en Manor al in 2010 klaar kunnen zijn. Maar een kampioenschap met slechts vijf teams, waarvan meer dan de helft onervaren nieuwkomers, dat kan je toch nog moeilijk Formule 1 noemen? Mosley en Ecclestone maken maar beter hun borst nat.

Wat vind jij van de beslissing van de FOTA? Een wijs besluit of het begin van het einde? Is het menens of gewoon het zoveelste dreigement om de tegenpartij onder druk te zetten in de onderhandelingen? Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Share Button