Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Hoe kon het ook anders: het land dat de term contradictio in terminis bedacht, zorgt in één adem voor een schoolvoorbeeld. Dat land is natuurlijk Italië, en de contradictie Pagani Automobili S.p.A. – maker van alle dingen Zonda waaronder de hyperexclusieve Cinque R, een circuitbeest dat welgeteld tien keer gebouwd wordt voor (adem diep) 1,2 miljoen euro zonder taksen. Je zou dan ook verwachten dat Pagani klanten en pers op een poepsjiek evenement in Toscane uitnodigt, maar niets is minder waar; naar Modenese traditie vond de voorstelling plaats op de openbare weg tussen alle verkeer – zonder nummerplaten en op illegale slicks welteverstaan. Specificaties, oorstrelend bewijsmateriaal en een reprimande na de sprong.

De Zonda R heeft nochtans een kleinere motor gekregen. Maar geen nood, want de 6 liter-V12 van AMG-makelij kan rekenen op twee turbo’s die zijn vermogen boosten naar 750 pk, een dikke honderd meer dan de Zonda F. Het gewicht werd laag gehouden door het gebruik van koolstof-titaniumvezel, een ultralichte kunststof, ontwikkeld door Pagani zelf. Die kun je aan de buitenkant zien zitten, want standaard komt de R zonder lak. Dat scheelt weer enkele grammetjes, natuurlijk. [Origineel artikel]

Wat daarna volgde, beschrijft Pagani-bezitter en hoofdredacteur van Evo Magazine Metcalfe zo: “It was hardly a surprise when, after several noisy runs in the slick-tyred, non-taxed or registered- Zonda R, the Police turned up for a closer look at what was going on. After checking the test driver’s licence, Pagani got away with just a 28 Euro fine for excessive noise but, apart from that, everything was deemed to be fine!” Die Italianen toch…!

[Video & quote: Evo Magazine]