Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Gaan we ervan uit dat Autovisie (NL) en Autogids (B) de meest gerenommeerde bronnen in de Nederlandstalige autojournalistiek zijn, dan slagen ze er beide in om de belangrijkste bestaansreden van Aston Martin’s geplande stadmus over het hoofd te zien. Hoog tijd dus om de aap uit de mouw te halen en het genie van Ulrich Bez onomfloerst te vieren – want hij is de eerst ooit om Aston Martin winstgevend te maken.

astoncygnet1

Officieel gaat het verhaal als volgt. Aston-baas Bez leerde Akio Toyoda, huidig CEO van de Toyota Motor Company, kennen tijdens de 24-uurs race op de Nürburgring in 2006. Daar deelde Aston een pitbox met Lexus en hoorde Bez voor het eerst van de Smart-rivaliserende iQ. Beide Gentlemen Racers hielden op en naast het circuit contact om elkaar eind 2008 opnieuw te ontmoeten in het Britse Gaydon waar Bez zijn plannen voor een 25.000 euro dure stadmus op tafel zwierde – enkel te koop voor (aspirant-)Aston-bezitters en (op wat esthetische aanpassingen na) identiek aan de onderliggende Toyota iQ. Punt aan de lijn aldus de verzamelde autopers.

astoncygnet2

Maar dat is natuurlijk maar de helft van de waarheid. Want in feite zit Aston met een Brussels probleem van formaat: de snoeharde Euro-6 normen die in 2014 ingaan. Normen die Bez met een vloot V8’en en 12’s nooit zal kunnen halen, tenzij hij een noodplan inzet om zijn gemiddelde CO2-uitstoot van 340 g/km naar 290 te verlagen. En dat is exact wat de geplande Cygnet-jaarproductie van 2.000 exemplaren voor Aston zal doen. Dat hij op elk exemplaar nog eens 10.000 euro winst maakt, is mooi meegenomen en misschien wel de cleverste autobeslissing van het afgelopen jaar.