Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Formule 1, Spa-Francorchamps. Het decor van de mooiste race van het jaar. Zo luidt het althans unaniem in de paddock en zo blijkt de geschiedenis eensgezind te bevestigen. Ook 2009 laat zich van z’n goede kant zien, levert ons een van de mooiste (droogweer)races van het jaar en kruidt het seizoen nog wat spannender. Toch was mij iets niet meteen duidelijk na afloop: de ‘fantastische’ start van Kimi Räikkönen. Het perfecte gebruik van de uitloopstrook in La Source doet mij immers twijfelen of hij het op voorhand geënsceneerd heeft. En of dat überhaupt toegelaten is.

Al dan niet fan van steigerende paarden of van zwijgzame koorknapen; één ding staat vast. De Ferrari-rijder heeft voordeel genoten van z’n uitstapje en zo enkele plaatsen gewonnen bij de start. Dat schrijft PlanetF1, en vermeldt ook Gert Vermersch vandaag in De Standaard. Onzin volgens David Coulthard in de racebeschouwing: de onbetwistbaar vuilere run-off strook geeft nu eenmaal minder tractie en dat is nu net wat onvoldoende opgewarmde slicks nodig hebben om de daarop volgende twintig seconden volgas tot aan Les Combes zo respectvol mogelijk af te ronden.

Kijken we naar de on-board beelden vanuit Kimi’s bolide (0:54), dan zien we goede tractie vanuit tweede versnelling, precies stuurwerk en perfecte dosering met als KERS op de taart de extra tachtig paarden die hij even voor Raidillon en voorts op Kemmel opgebruikt. De snelheid waarmee hij Eau Rouge passeert is dan ook ontzagwekkend waardoor het snelheidverschil met Kubica zelfs te groot is om te slipstreamen. Ter vergelijking: Button (1:30) neemt dezelfde lijn in La Source, blijft in z’n eerste (theoretisch de beste versnelling), vindt geen tractie op de runoff strip, heeft geen elektroboost en verliest duidelijk terrein op weg naar Eau Rouge.

Het tweede Spa-filmpje brengt ons naar de regenachtige start van 2008, waar Kimi alweer vanop een even startplek de uitloopzone verkiest, hier geen tractiepotentieel vindt (maar eerlijk gezegd wel schitterend controleert) en toch nog z’n directe opponent (Massa) bovenop de Radillon verorbert (zonder KERS).

We zagen zondag dan ook a man with a plan. Eentje die de boel kent en die de Raidillon meester is. Het zou me niet verbazen als hij het pad vrijdag al eens een bezoekje bracht. Geniaal of illegaal? Een dunne lijn, die doorgaans spannende autosport oplevert.