Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie zweert bij het autofiel adagium compromisloos en betaalbaar rijplezier, herinnert zich ongetwijfeld de Renault Spider. Denk anno 1995, een overdosis testosteron in de onderbuik, een mannelijkheid genre Sid Vicious en een zwerm vliegjes in je oog en je weet over welke wagen het gaat.

Renault Spider

Met de tweelitermotor uit de Clio Williams goed voor een cavalerie van 150 sterk en een leeggewicht van 920 kilo, staat de Spider dan ook garant voor een pak breedgesmoelde fun. Bedenk er nog eens een Sport-versie met 182 paarden bovenop en je krijgt echt hardcore circuitmateriaal geserveerd. Met of zonder voorruit. Geniet dan ook van wat 0ldskool Top Gear-beeldmateriaal.

En hoewel de allereerste Elises de weegschaal (en de portemonnee) aanzienlijk gunstiger gezind zijn, lijken de twee elkaars perfecte concurrent. Met als voordeel dat de (doorgaans) gele vliegenvanger uit Dieppe het tot meest exotische creatuur van Renaults jongste geschiedenis heeft geschopt. Iets waar ze zelfs in Monaco niet geheel ongevoelig voor zijn, zo mocht Clarkson destijds ondervinden…

Wie zichzelf tot het selecte groepje eigenaars mag rekenen, kan zijn Spider beter koesteren. Met een totaalproductie van slechts 1600 stuks wordt een goed geconserveerd exemplaar zeldzamer dan een Rode Duivel in bloedvorm. Met een tweedehandswaarde navenant…