Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sommige mensen leveren dusdanig briljante projecten op, dat je je terecht mag afvragen of ze die nog ooit zullen evenaren. Zo iemand is Gordon Murray, mede verantwoordelijk voor de McLaren F1 en vandaag fulltime bezig met de ontwikkeling van het City Concept T25, een opvolger voor de beste supercar aller tijden én wat onversneden kritiek op zijn oude werkgever…

murrayt25

Hartstikke leuk zo’n stadswagentje, maar het huzarenstukje van Gordon Murray is en blijft natuurlijk de F1. Gelukkig heeft de geboren Zuid-Afrikaan nu plannen om dat chef d’oeuvre nog eens over te doen. Maar daarvoor moeten er eerst wat iStream-licenties verkocht worden, de revolutionaire manier van fabriceren en produceren waarop de T25 gestoeld is. Die verkoop moet de fondsen verschaffen voor het nieuwe project van Murray: een supercar die de McLaren F1 zal doen vergeten. Overigens zonder sneller of krachtiger te zijn, want Murray wil juist een auto ontwerpen die op andere manieren tot de verbeelding spreekt.

mclaren-p8

Maar hoe? Exclusief en peperduur wordt het ding sowieso, maar buiten dat moet het “A whole new breed of supercar” worden, aldus Murray. Kleiner en lichter dan de iconische F1, met rijplezier en engineering van een ongekend niveau. Lees: geen uitzonderlijke acceleraties, maar een intimiteit en interactie die hoe langer hoe zeldzamer wordt in wagens. Het geheel wordt trouwens een doorontwikkeling van de McLaren P8 hierboven, de gedroomde opvolger van de F1 die Murray in zijn laatste jaar bij McLaren ontwierp.

mclaren-mp4-12c-5

mclaren-mp4-12c-3

Dat geheime project (noemen we het even F2) zal hoe dan ook vergeleken worden met de onlangs geïntroduceerde McLaren MP4-12C, een supercar die naar verluidt ongeveer 600 pk levert met een topsnelheid boven de 320 kilometer per uur en een nul naar honderd ruim onder de drie seconden. Ron Dennis, huidig hoofd van McLaren Automotive, heeft beloofd dat de MP4 zal concurreren met de instap-Lambo’s, Ferrari’s en ander leuk spul. Gordon Murray van zijn kant ziet dat anders anders: “The MP4-12C is bound to disappoint. There’s no point in trying to outdo the F1. The way supercars are done right now, they’ve got no future at all…”