Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vroeger, toen de wind nog van boven waaide en Jezus nog gewoon ‘Jan’ genoemd werd, was er de Shelby Cobra. Het was dé sportwagen op de Amerikaanse markt; geen lompe mosselkar die in zijn buurt kwam. Tot op een goede dag een man genaamd Bill Thomas opstond. Niemand weet wat zijn voornaam en wat zijn achternaam was, maar dat doet er ook niet toe.  Wat er wél toe doet is dat hij een van de mooiste auto’s ooit uit zijn pen zoog. Zeker naar Amerikaanse normen, maar ook overseas was er weinig knappers te vinden – zelfs niet in de Italiaanse scuderia. De naam van deze prachtcreatie? De Cheetah. Kijk en ril.

cheetah-original

Het prachtige ontwerp ging in productie in 1964, maar er konden er slechts 23 gebouwd woorden voor de fabriek in 1965 volledig uitbrandde. Einde verhaal voor de kleine maar veelbelovende onderneming van de heer Bill. Of Thomas. Gelukkig komt er nu een vervolg op deze prachtige Chevy powered Cheetah. Ik hoor je al denken: dat wordt een replica, waarschijnlijk op basis van een Ford Sierra of iets dergelijks, net als al die nep-Cobra’s. Maar je hebt het mis. Het originele ontwerp wordt in al haar schoonheid gerealiseerd. Het geheel is alleen aangepast aan de hedendaagse veiligheidsnormen, verder is het precies dezelfde wagen die begin jaren zestig Carroll Shelby even deed baden in angstzweet. Een ware droom voor de echte liefhebber: oude charme, maar dan gloednieuw. Drijvende kracht achter het project is het bedrijf Cheetah Continuation Collectible in nauwe samenwerking met de ontwerper van de auto zelf.

Dat zal dan wel duur worden? Valt mee, voor een V8-klassieker. Naar verluidt ben je vanaf een kleine 90.000 dollar al in het bezit van een Cheetah-remake. Verkrijgbaar als Coupé en Roadster en voorzien van Chevy’s 5,7 liter-achtpitter, gekoppeld aan een good ol’ vierbak. Neemt u mij niet kwalijk, ik ga even kijken of ik nog genoeg spaarcentjes heb.

bill-thomas-cheetah-12
bill-thomas-cheetah-11
bill-thomas-cheetah-9
bill-thomas-cheetah-8

[Foto’s via Autoblog.com & Flickr]